Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Slachtoffer strandfeest "geen lid fanclub"

24 aug 09

De 19-jarige Rotterdammer die zaterdagavond tijdens het strandfeest Sunset Grooves in Hoek van Holland werd doodgeschoten, is geen lid van de officiële supportersvereniging van Feyenoord. Dat heeft een woordvoerder van de fanclub vandaag gezegd.


Kogel
De 19-jarige jongen overleed tijdens een vechtpartij waarbij vuurwapens werden gebruikt. Hij werd geraakt door een kogel en overleed op weg naar het ziekenhuis. Het is nog onduidelijk of de jongen door een politiekogel is getroffen.

Feyenoord
Volgens algemeen manager van Feyenoord, Joop Verschuuren komt de jongen "niet voor op de ledenlijst". Hij vindt het vervelend dat de dodelijke vechtpartij in de media gelinkt is met Feyenoord. "Er zijn op internet beelden van jongeren die 'Rotterdam-hooligans' roepen. Dat heeft, als je het mij vraagt, heel weinig met Feyenoord te maken. Het is natuurlijk treurig wat er is gebeurd, maar er is geen enkel verband met Feyenoord."

'Kort lontje'
Volgens Verschuuren hebben mensen tegenwoordig een steeds korter lontje en zijn dit soort uitwassen een maatschappelijk probleem. "Je kan hier in Rotterdam geen enkel evenement meer houden zonder dat er weer iemand wordt vermoord. Bij het carnaval was dat ook al het geval. Als er dan toevallig iemand in een Feyenoordshirtje loopt, hebben wij het gedaan. Maar je kan niet alle Feyenoordfans over één kam scheren." Aldus Verschuuren.

Vechtpartijen
Volgens het OM ontstond in de loop van de avond een onrustige sfeer: "Er waren enkele vechtpartijen en schietincidenten. Politiemensen zagen zich genoodzaakt te schieten nadat bezoekers zich tegen hen keerden. Enige tijd later werd de rust hersteld. Op het terrein werden daarna verschillende personen met schotwonden aangetroffen."

Schotwonden
Tijdens de vechtpartij liepen zes mensen schotwonden op. Drie van hen werden zondag uit het ziekenhuis ontslagen. De politie arresteerde drie mensen. Waar zij van worden verdacht, is nog onduidelijk.

Hooligans
Het is nog onduidelijk wat de aanleiding is geweest voor de vechtpartij. Aboutaleb bevestigde dat de politie in de loop van de zaterdag berichten ontving dat hooligans van plan waren 's avonds naar het dancefeest te gaan. Dat was aanleiding het zogenoemde voetbalteam van de politie in te zetten om de hooligans in de gaten te houden.

Weigeren
De organisatie van het strandfeest zegt eveneens op de hoogte te zijn geweest van de komst van hooligans naar Hoek van Holland. "Helaas heb je geen juridische grond om ze de toegang te weigeren zolang ze zich goed gedragen", zegt Klaas Rhode van organisatiebureau Tridee.

Bezoekers
De organisatie heeft zich volgens hem gehouden aan de voorschriften. Het terrein was ingericht voor 28.000 bezoekers, en dat aantal is volgens de organisatie niet overschreden. Maar volgens de politiebond ACP waren er mogelijk wel 40.000 tot 50.000 bezoekers.

Onderzoek
De politie heeft zondag uitgebreid onderzoek verricht op het strand van Hoek van Holland en verwacht nog een paar dagen nodig te hebben voor het sporenonderzoek op het strand.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief