Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Korpschef: 'geen bezuiniging ME'

26 aug 09

Strandfeest

De politie heeft zaterdag bij de ongeregeldheden op het strand in Hoek van Holland niet afgezien van inzet van de mobiele eenheid door bezuinigingen. Dat heeft korpschef Aad Meijboom van de politie Rotterdam-Rijnmond in een schriftelijke verklaring laten weten.


Voorzitter van de politiebond ACP, Gerrit van de Kamp, zei woensdag deze geluiden te hebben opgevangen van de achterban. "Dat de mobiele eenheid aan het begin van de avond niet is ingezet door bezuinigingen, is absoluut niet waar", schrijft Meijboom.

Gezag aangetast
Een 19-jarige bezoeker van het dancefeest Sunset Grooves kwam, mogelijk door een politiekogel, om het leven. Zes anderen raakten gewond. Meijboom zegt zich grote zorgen te maken over de aard en de omvang van de rellen. "Het lijkt erop dat het gezag van de politie door bepaalde groepen in de regio systematisch en met geweld wordt aangetast. Uit gesprekken werd mij duidelijk dat men zelfs voor het waarschuwen met een vuurwapen niet meer terugdeinst."

Hooligans
De aanleiding voor de vechtpartij is nog steeds niet duidelijk. Burgemeester Aboutaleb bevestigde zondag dat de politie in de loop van de zaterdag berichten had ontvangen dat hooligans van plan waren 's avonds naar het dancefeest te gaan. Dat was aanleiding het zogenoemde voetbalteam van de politie in te zetten om die hooligans in de gaten te houden. Maar bronnen die veel weten over de hooligans, zeggen echter dat dat al twee weken voor het festival bekend was.

Bereden politie
In de duinen, op een halve kilometer afstand van het festivalterrein, is een politiepost. Daar waren zaterdagavond ook politiemensen aanwezig, onder wie een aantal leden van de bereden politie en hun paarden, om eventueel in te grijpen. In de loop van de avond werden er meer agenten opgeroepen, zoals politiemensen te paard.

Problemen
Een woordvoerder van de ondernemingsraad van het korps Rotterdam-Rijnmond zei vanochtend in het ">NOS-Radio 1-Journaal dat zij niet hadden verwacht dat er problemen zouden komen. Volgens hem beschikten ze niet over informatie die aangaf dat ze ME achter de hand moesten houden.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief