Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PVV-stemmers geen vertrouwen in huidige politiek

27 aug 09

Bijna 40 procent van de aanhang van Geert Wilders kiest voor de PVV omdat deze groep weinig vertrouwen heeft in de regering en in de politiek in het algemeen.


Persoon Wilders
Voor een evengrote groep vormen de standpunten van de PVV de belangrijkste reden om voor Wilders te kiezen. 16 procent van de aanhang geeft de persoon van Geert Wilders op als belangrijkste reden om PVV te stemmen. Dat blijkt uit een onderzoek naar de motieven van Wilders-stemmers dat vanavond in NOVA bekend is gemaakt.

Buitenlanders
Het onderzoek is uitgevoerd door het bedrijf Synovate, in opdracht van NOVA. Onderzocht is ook welke standpunten de PVV-aanhang het meeste aanspreken. Op de eerste plaats komt dat er teveel buitenlanders in Nederland zijn. Dit zegt 33 procent.  Daarna volgt het PVV-standpunt dat de criminaliteit niet hard genoeg wordt aangepakt met 22 procent. Bijna 20 procent kiest voor de PVV vanwege de kritiek op de islam.

Antisemitisme
NOVA signaleert ook dat de PVV steeds meer aanhang krijgt binnen de joodse gemeenschap. Benjamin Smalhout, actief in de joodse jongerenorganisatie, zegt in NOVA: "Naar mijn mening is Wilders een van de weinige politici die zich daardwerkelijk wil inzetten voor de joodse zaak en het antisemitisme een halt toe wil roepen."

Vrijheid
Nathan Bouscher, ook actief in joods Nederland, zegt: "De joodse gemeenschap stond natuurlijk lang vooral achter de Partij van de Arbeid. Kijk naar een stad als Amsterdam. Het is niet voor niets dat Cohen daar groot is geworden en Lodewijk Asscher en vele anderen. Je ziet steeds meer, met name omdat de joden veel meer een gelijke positie in de maatschappij hebben, dat ze nu ook op een partij durven te stemmen die meer voor de individuele vrijheid gaat. In de recente tijd voelt de joodse gemeenschap zich bedreigd, met name vanuit islamitische hoek. Dat is iets waar de VVD een gat laat vallen en waar de Partij voor de Vrijheid inspringt.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief