Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Duinen Schoorl afgesloten voor publiek

30 aug 09

Het natuurgebied Schoorlse duinen is tot woensdag vanwege veiligheidsoverwegingen niet toegankelijk voor het publiek. Staatsbosbeheer roept iedereen op om het gebied niet te betreden, ook niet het deel dat niet door de brand is getroffen.

Veilig
Vrijdagmiddag is een grote bosbrand ontstaan rond de Noord-Hollandse plaats Schoorl. De 550 geëvacueerde mensen zijn weer thuis. De bebouwing van Schoorl lijkt veilig. Maar het blussen zal nog dagen duren.

Bestrijding

De brandweer van de gemeente Bergen is een grootse blusactie gestart. Daarnaast heeft het ministerie van Defensie heeft een transporthelikopter ingezet om te helpen bij het blussen. De helikopter moet met een bluszak water op het vuur storten. Experts van de Veluwe zijn gekomen om het vuur te bestrijden. De brandweer op de Veluwe heeft veel meer ervaring met het blussen van heide- en bosbranden.

Volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord zijn er drie brandhaarden ontdekt, maar is de oorzaak van de brand nog onbekend.

Droog
De bestrijding van het vuur wordt bemoeilijkt door de droogte van het gebied. Het bos- en heidegebied rond Schoorl is één van de droogste plekken van Nederland. De afgelopen maand heeft het in de regio bijna niet geregend. Volgens het KNMI is er slechts vijtien millimeter regen gevallen. Een bijkomend probleem bij het blussen is de sterke zuidwestenwind, die het vuur aanwakkert.
 
Uitbreiding
Daardoor de droogte en de wind kon de vlammenzee zich snel uitbreiden. Rond acht uur, zeven uur nadat de brand ontstond, meldde een woordvoerder van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord dat het vuur nog niet onder controle was. Tussen het bos en het dorp houdt de brandweer een straat nat als buffer tegen het vuur.

Geen paniek
In het dorp zelf heerst totaal geen paniek. De inwoners reageren nuchter op de brand, hoewel het bos vlakbij is. In de omgeving van het afgezette gebied loopt iedereen rustig over straat. Wel hangt er een enorme rooklucht. Sommige politiemensen lopen daarom met een mondkapje.

Schoorl op de kaart:


Grotere kaart weergeven

(Bron: Anp)

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief