Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rinnooy Kan in onderwijstop-10, Plasterk niet

31 aug 09

Alexander Rinnooy Kan

Alexander Rinnooy Kan staat bovenaan de top tien van belangrijkste mensen in het hoger onderwijs. Dat stelt ScienceGuide, een website met nieuws over het hoger onderwijs.


Ronald Plasterk
PvdA-minister van Onderwijs Ronald Plasterk staat niet op de lijst: "De mensen vinden dat hij wat betreft de thematiek rond de crisis te veel afwezig is".

Crisis
Topfunctionaris en voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) Rinnooy Kan heeft wel een antwoord op de crisis. Hij steekt zijn nek uit voor investeringen in kennis. Om deze reden wordt hij in brede kring geprezen, schrijft ScienceGuide.

Lobby
Plasterks partijgenoot Mariëtte Hamer neemt in de top tien wel een prominente plaats in. Zij staat op de tweede plaats. Volgens de samenstellers van de lijst heeft zij een sterke lobby gevoerd voor investeringen in kennis op de lange termijn.

Bokshandschoen
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) voerde vandaag tijdens de opening van het academisch jaar actie voor meer investeringen in het hoger onderwijs. Met het uitreiken van bokshandschoenen aan collegevoorzitters van universiteiten roepen zij op dat er "meer geld bij elkaar gebokst moet worden voor het hoger onderwijs", aldus LSVb-voorzitter Gerard Oosterwijk. Onderwijsminister Ronald Plasterk kreeg vorige week al een bokshandschoen gekregen, zodat hij in het kabinet meer geld voor ons bij elkaar kan vechten."

Alexander Pechtold
D66-leider Alexander Pechtold zei vandaag bij de opening van het academisch jaar dat universiteiten beter hun best moeten doen om steun te verwerven in politiek en samenleving. Op die manier zijn geld en middelen los te weken waarmee universiteiten hun ambities kunnen waarmaken. Hij constateert dat de universiteiten daar de afgelopen jaren onvoldoende in zijn geslaagd. "Immers, het budget voor onderwijs en onderzoek kalft in ons land langzaam af, terwijl het aantal studenten zeker dit jaar flink toeneemt."

Teleurgesteld
Vrijdag maakte NRC Handelsblad al bekend dat bestuurders uit het hoger onderwijs, betrokkenen uit de Nederlandse cultuurwereld, partijgenoten op het Binnenhof en ook de voorzitter van de homo-organisatie COC teleurgesteld zijn in minister Plasterk. De verwachtingen waren hooggespannen toen Plasterk in 2007 minister werd. Maar halverwege zijn ambtstermijn is het enthousiasme over hem getemperd. De tweede man van de PvdA in het kabinet wordt stilstand verweten, gebrek aan daadkracht en te weinig visie.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief