Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Politiek woedend over dure adviseur 'lucht'

1 sep 09

Meerdere partijen uit de Utrechtse gemeenteraad zijn woedend over de uitgaven van de gemeente aan een extern ingehuurde adviseur.


De adviseur luchtkwaliteit werd de afgelopen vier jaar ingehuurd voor in totaal 1,4 miljoen euro, zo meldden lokale media en politieke partijen.

Verkwisting
D66 vindt het bedrag van ruim 300.000 euro per jaar 'buitensporig hoog'. "Het is pure verkwisting om voor zo'n lange tijd iemand extern in te huren. Een gemeente moet in staat zijn zelf die kennis te verwerven", aldus raadslid Arjan Kleuver. Ook de SP en Leefbaar Utrecht hebben zich uitgesproken tegen de hoge kosten van het inhuren van de adviseur.

Luchtkwaliteit
De adviseur zou al vier jaar worden ingehuurd door de gemeente vanwege een personeelstekort op de afdeling die zich bezighoudt met het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht (ALU). Dit onderzoek naar de luchtkwaliteit in de stad stond al regelmatig ter discussie in de gemeenteraad en leidde zelfs tot het vertrek van drie wethouders. De adviseur zou meer dan drie keer zoveel verdienen als de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen. De gemeente kon dit nog niet bevestigen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief