Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Irak-onderzoek niet in november klaar

2 sep 09

Irak-onderzoek niet in november klaar

Als het kabinet Balkenende begin februari eindelijk instemt met een onderzoek naar de politieke steun aan de Amerikaanse inval in Irak, is het de verwachting dat de onderzoekscommissie uiterlijk 1 november met haar rapport komt. Maar vandaag is duidelijk geworden dat de commissie-Davids dat niet gaat redden.


Meer tijd
De commissie-Davids heeft meer tijd nodig. De woordvoerder van de commissie bevestigde woensdag een bericht hierover in de Volkskrant.

De berg informatie is te groot gebleken: tips van klokkenluiders, interviews met betrokkenen en informatie uit openbare en vertrouwelijke bronnen.

Kerst
De commissie kon nog geen nieuwe datum noemen, maar geruchten dat het nog zeker een half jaar zou duren zijn door de commissie ontkrachtigd. Een woordvoerder meldt dat het streven is het mogelijk nog voor de kerstvakantie af te ronden.

Politieke steun
Nederland gaf in 2003 geen militaire, maar wel politieke steun aan de inval in Irak. De PvdA wilde hier een parlementaire enquête over, maar verloor dat punt bij de coalitieonderhandelingen met het CDA en de ChristenUnie. Premier Jan Peter Balkenende hield aanvankelijk ook een onderzoek tegen. Maar de druk vanuit de politiek en de media werd te groot. In februari ging de premier alsnog overstag. Hij stelde zelf een onafhankelijk onderzoek voor.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief