Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Karst T. kondigde aanslag een keer aan

3 sep 09

Karst T. zou zijn aanslag tegen de koninklijke familie al in 2004 bij een oud-werkgever hebben aangekondigd. Die persoon heeft dat in een verklaring aan de Nationale Recherche gezegd.


Dat blijkt uit onderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), de Nationale Recherche en de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid die vandaag hun rapporten hebben gepresenteerd naar aanleiding van de aanslag op Koninginnedag. 

Beroemd
De getuige: "Toen heeft Karst tegen mij gezegd dat we nog wel eens van hem zouden horen, dat hij op tv zou komen. Hij zei dat hij beroemd zou worden. Hij heeft dit gezegd waar mijn vrouw en zoon bijstonden. Later hebben wij het daar nog wel even over gehad. Ik vroeg hem wat hij bedoelde met dat beroemd worden en zo. Toen antwoordde Karst: een aanslag op het koninklijk huis. Hij lachte terwijl hij dat zei. Ik ben daar toen niet op ingegaan, heb er verder niet bij stilgestaan."

Aanslag
Volgens de recherche heeft hij deze opmerkingen alleen tegen zijn oud-werkgever gedaan. Familieleden konden dit niet bevestigen. De Nationale Recherche benadrukt dat er slechts een verklaring is afgelegd over een voorval waarbij T. met de gedachte lijkt te hebben gespeeld een aanslag op het koninklijk huis te plegen.

Speciale NOVA

NOVA is vanavond, 40 minuten lang, live in Paleis het Loo in Apeldoorn en zal gaan over de resultaten van de onderzoeken die zijn gehouden naar de rampkoninginnedag 2009. Te gast zijn burgemeester Fred de Graaf van Apeldoorn, minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken, nabestaanden, hulpverleners en getuigen.

Vragen die onder meer aan de orde komen:
- Wat bezielde Karst T. om op Koninginnedag met zijn zwarte Suzuki een drama aan te richten in Apeldoorn?
- Was het een bewuste aanslag op de koninklijke familie, of een opwelling van een zieke geest?
- Hebben de veiligheidsdiensten hun werk wel goed gedaan, of had deze ramp voorkomen kunnen worden?
 
Vrijdag 4 september vanaf 22:15 op Ned 2.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief