Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: Piet Hein Donner

21 sep 06

Foto: Roel Wijnants Fotografie

Is: Ex-minister van Justitie in het kabinet-Balkenende II.

Privé: Piet Hein Donner wordt geboren op 20 oktober 1948 in Amsterdam. Hij stamt uit een gerenommeerde familie. Zijn vader was een autoriteit op het gebied van het staatsrecht en lange tijd lid van het Europese Hof van Justitie. Donners opa, actief in de Antirevolutionaire Partij (ARP), was twee keer minister van Justitie.

Loopbaan: Piet Hein Donner werkt na een studie rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, op de ministeries van Economische Zaken en Justitie en bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, eerst als lid en later als voorzitter.

Van 1997 tot 2002 is hij lid van het hoogste adviesorgaan van de regering, de Raad van State.

Kabinet-Balkenende-I: Van onbekend christen-democraat heeft Piet Hein Donner zich in een jaar tijd bij het grote publiek flink in de kijker kunnen spelen als een gezaghebbend politicus. Donner knutselt zomer 2002 als informateur vrij snel een nieuw kabinet in elkaar van CDA, LPF en VVD. Zelf gaat hij daarin aan de slag als minister van Justitie, een terrein dat de als briljant bekend staande jurist op het lijf is geschreven.

De immer fietsende Donner gaat voortvarend aan de slag met initiatieven om de criminaliteit te bestrijden, een van de speerpunten van kabinet-Balkenende-I. Ook na de snelle val van dit kabinet in oktober, gaat hij in demissionaire status gewoon door met talrijke ideeën en voorstellen.

Zo loodst hij in december samen met ambtsgenoot Remkes van Binnenlandse Zaken het nationale veiligheidsplan door de Tweede Kamer. Ook gaat hij actief verder met de invoering van de identificatieplicht, de hervorming van het strafrecht en de voorbereiding van twee gedetineerden op een cel. Als hij begin dit jaar opnieuw informateur wordt voor een regering van CDA en PvdA, droogt de stroom brieven naar de Tweede Kamer pas langzaam op.

Jan Peter: De tweede informatiepoging mislukt en de gang van zaken levert een gespannen verhouding op met premier Jan Peter Balkenende, voor wie Donner voorheen als vertrouweling gold. Hun goede relatie is al onder druk komen te staan door de kwestie omtrent prinses Margarita. Tijdens een heikel debat weet Balkenende zich maar moeizaam overeind te houden, vooral dankzij de wijze woorden die Donner hem vanachter de regeringstafel influistert. De breuk tussen de CDA-heren is naar verluidt goeddeels bijgelegd.

Kabinet-Balkenende-II: Begin 2003 wordt Donner opnieuw informateur, voor een regering van CDA en PvdA. Die informatiepoging mislukt, waarna zijn opvolgers Balkenende-II in elkaar zetten met CDA, VVD en D66. De ijverige Donner mag verder met zijn werk, waar al flinke rimpelingen ontstaan. Van oudsher is justitie een riskant terrein en onder de vakkundige Hagenaar van Amsterdamse oorsprong blijkt dat niet anders.

21 September 2006: De reeks fouten van zijn Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) bij de Schipholbrand blijkt de laatste hobbel. Eerder leidden ontsnapte en moordende tbs'ers en een onschuldige verdachte in de cel (Schiedammer parkmoord) tot zware tijden. Hoewel zelf soms persoonlijk aangeslagen, zoals bij de Schipholbrand, weet Donner de kritiek steeds te weerleggen. Enkele moties van wantrouwen krijgen geen meerderheid. Vele crises en spoeddebatten heeft Piet Hein Donner als minister van Justitie doorstaan, maar op 21 september 2006 gooit hij dan toch de handdoek in de ring.

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief