Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Absolute meerderheid binnen bereik Karzai

8 sep 09

De Afghaanse president Hamid stevent af op een absolute meerderheid in de verkiezingen van 20 augustus. Maar er zijn 'duidelijke en overtuigende bewijzen' dat er bij de presidentsverkiezingen gefraudeerd is, zegt de onafhankelijke onderzoekscommissie.


Eerste ronde
Karzai heeft de steun van 54,1 procent van de kiezers na het tellen van 91,6 procent van de stemmen. Abdullah Abdullah, de belangrijkste belager van Karzai, heeft de steun van 28,3 procent van de kiezers. Van de 5,4 miljoen geldige stemmen gaan er bijna 3 miljoen naar Karzai. Abdullah heeft de steun van ruim 1,5 miljoen kiezers gekregen. Om de verkiezingen al in de eerste ronde te winnen, moet Karzai over de drempel van 50 procent van de stemmen.

Fraude
Ondanks ziijn grote voorsprong op Abdullah kan Karzai zich nog niet rijk rekenen. De twijfels over het verloop van de verkiezingen worden steeds groter. De Electorale Klachten Commissie (ECC), die namens de Verenigde Naties toezicht houdt op de stembusgang, maakte vandaag bekend dat ze "duidelijk en overtuigend bewijs van fraude" heeft gevonden. Meer dan tweeduizend klachten werden ingediend na de verkiezingen op 20 augustus.

Omstreden
De ECC heeft opdracht gegeven voor hertellingen in stembureaus waar een kandidaat meer dan 95 procent van de stemmen heeft gekregen. Verder gelastte de commissie een controle van alle stembureaus waar meer dan zeshonderd stemmen zijn uitgebracht. Abdullah stelt dat aanhangers van Karzai op grote schaal fraude hebben gepleegd door stembussen vol te stoppen met vooraf ingevulde stembriefjes. Hij riep de kiescommissie vorige week op een einde te maken aan het publiceren van gedeeltelijke uitslagen vanwege het omstreden karakter daarvan. 'Het is staatsfraude, niet een schending hier of daar', aldus Abdullah.

Sentationele beschuldigingen
Waheed Omar, de woordvoerder van de campagnestaf van Karzai, erkende zondag dat er door kandidaten fraude is gepleegd. Maar hij beschuldigde de tegenstanders van de president ervan dat zij politieke punten proberen te scoren met sensationele beschuldigingen in de media. ‘Er zijn gevallen geweest – wij hebben zelf gevallen gemeld. Maar wij vinden dat de verkiezingsklachtencommissie de enige plaats is waar dat soort zaken besproken moet worden’, verklaarde hij.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief