Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Netanyahu bouwt toch weer nederzettingen

8 sep 09

De Isreëlische premier Benjamin Netanyahu gaf dit weekend toestemming voor 455 nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Tot grote onvrede van de Palestijnen én de Verenigde Staten.


Het bouwproject op de Jordaanoever is het eerste waar de regering toestemming voor geeft sinds premier Netanyahu in maart 2009 aantrad.

Druk
Het besluit komt niet als een grote verrassing. Al maanden voeren de Verenigde Staten, Israël, de Palestijnen en de Arabische landen overleg onder leiding van de Amerikaanse gezant George Mitchell. Mitchell eiste dat Netanyahu de bouw van de nederzettingen op de Jordaanoever stil zou leggen.

Maar de Israëlische premier staat óók onder druk van zijn eigen, rechtse regering. Met de bouw van een beperkt aantal nederzettingen zou hij een compromis zoeken. Hij heeft al wel duidelijk gemaakt dat Israël de nieuwe woningen sowieso behouden bij een eventueel vredesakkoord.

Onacceptabel
De Palestijnse president Mahmoud Abbas noemde het bouwproject onacceptabel. 'We keren niet terug aan de onderhandelingstafel totdat een eind is gekomen aan de bouw van nederzettingen' zei een woordvoerder.

Obama
Ook voor president Barack Obama is de beslissing van Netanyahu een doorn in het oog. Obama is voorstander van de oprichting van een Palestijnse staat. Daarvoor is het noodzakelijk dat de bouw van de nederzettingen wordt stilgelegd.

De positie van Obama wordt met Netanyahu's besluit op de proef gesteld. Accepteren de VS dit compromis, of niet? In een eerste reactiezei een woordvoerder dat de Amerikaanse regering de legitimiteit van de nieuwe nederzettingen niet onderkent. 'We dringen erop aan dat het stopt'.

Europa
De Europese Unie reageerde eveneens negatief. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen noemde de uitbreiding 'diep- en dieptriest'.


Terug naar boven


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief