Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Banken stellen grens aan bonus

9 sep 09

De Nederlandse banken gaan de bonussen van hun bestuurders beperken. Er is afgesproken dat de variabele beloning niet hoger mag zijn dan het vaste salaris. En het wordt mogelijk ten onrechte uitgekeerde bonussen terug te vorderen.


De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maakte de Code Banken, zoals de zelfregulering is genoemd, vandaag bekend. De code gaat op 1 januari volgend jaar in, aldus de branchevereniging.

Pittsburgh
Met de maximering van de variabele beloning zeggen de banken voorop te lopen in de internationale discussie over beloningen in de financiële sector. Later deze maand staat dit onderwerp ook op de agenda, als de wereldleiders van de G20, de belangrijkste economieën, bijeenkomen in Pittsburgh. De ministers van Financiën van de G20 waren het tijdens beraad in Londen, afgelopen weekend, nog niet helemaal eens geworden over de vraag hoe de bonuscultuur in de bankwereld aan te pakken. Er was wel overeenstemming over het principe dat ingegrepen moet worden en beloningen te spreiden over de langere termijn en niet alleen te enten op de korte termijn. Een gegarandeerde bonus mag niet langer dan één jaar gelden. Een bonusplafond, zoals Nederland en Frankrijk willen, komt er dus (nog) niet.

Raad van Bestuur
De beperking van de bonussen geldt alleen voor leden van de Raad van Bestuur. Andere medewerkers, zoals zakenbankiers, kunnen nog grote bonussen incasseren, maar de raad van commissarissen moet wel de grondslagen daarvoor goedkeuren. Commissarissen bespreken bovendien jaarlijks de hoogste variabele beloningen die worden uitgekeerd.

Unieke stap
Minister Wouter Bos van Financiën prijst de afspraken die Nederlandse bankiers vandaag hebben gemaakt . "Een unieke stap in de wereld". Voor
zover bekend bij Financiën is het voor het eerst dat een bancaire sector een dergelijk initiatief neemt. Bos noemt de afspraken een "belangrijke en goede stap op weg naar herstel van vertrouwen in de financiële sector".

Vakbond
Ook de bonden vinden de bonusbeperking een stap in de goede richting. Maar de FNV vindt het nog niet genoeg: een bonus mag maximaal de helft van het vaste salaris zijn en een topman mag niet meer verdienen dan twintig maal het salaris van de minstverdienende medewerker in een bedrijf.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief