Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Obama: Zorgstelsel nu aanpakken

10 sep 09

Ik ben niet de eerste president die zich met deze zaak bezighoudt, maar ik ben vastbesloten om de laatste te zijn. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama in zijn toespraak tot het Congres.


Gekibbel
In een hartstochtelijke rede tot het Congres heeft Barack Obama afgelopen nacht zijn plannen voor een nieuw zorgstelsel toegelicht. Volgens de president is het moment aangebroken om op te houden met politiek gekibbel en het eens te worden over een nieuw zorgstelsel. Hij waarschuwde dat er Amerikanen zullen sterven, als er nu geen verandering van het verzekeringssysteem komt.


Bijzonder
De aanpak van de gezondheidszorg geldt als het belangrijkste binnenlandse hervormingsproject van Obama. Hij wil nog dit jaar een akkoord over een betaalbare zorg voor alle Amerikanen, inclusief de circa 47 miljoen mensen die onverzekerd zijn. De honderden miljoenen Amerikanen die al verzekerd zijn zullen geen nadeel ondervinden van het nieuwe plan, beloofde de president. Het is zeer bijzonder dat een president het Congres, de gezamenlijke vergadering van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, toespreekt. De afgelopen twintig jaar is het slechts twee keer eerder voorgekomen.

Staatssocialisme
Naast particuliere zorg wil Obama ook een ziektekostenverzekeraar in het leven roepen die gerund wordt door de overheid, iets waar de Republikeinen fel tegen zijn. Ze spreken van staatssocialisme. "Toch kunnen verzekeringsmaatschappijen, het bedrijfsleven en de regering niet alleen opdraaien voor de extra lasten. Iedere Amerikaan moet een bijdrage leveren", aldus Obama.

Zekerheid
Een door de overheid gerunde ziektekostenverzekeraar is echter maar een van de middelen. "We moeten open blijven staan voor andere ideeën om ons doel te bereiken", zei de president. Het nieuwe zorgstelsel moet voor meer zekerheid en stabiliteit zorgen voor degenen die al verzekerd zijn en een verzekering bieden voor degenen die niet verzekerd zijn. Ook moet het nieuwe stelsel de stijgende ziektekosten afzwakken.

Sterven
De president waarschuwde degenen in het Congres die tegen de hervormingen zijn. "Nog meer Amerikanen zullen hun dekking verliezen als ze ziek zijn en het juist het hardst nodig hebben en daardoor zullen steeds meer mensen sterven. Ik accepteer de huidige situatie niet als oplossing."

Steun
Een opinieonderzoek van nieuwszender CNN, dat direct na de rede werd gehouden, leerde dat twee derde van de Amerikanen die de toespraak op de televisie hadden gevolgd, de plannen van de president steunden. Dat was overigens geen verrassing, omdat ook bleek dat een meerderheid van de kijkers op Obama's Democratische Partij had gestemd. De Amerikanen kiezen volgend jaar november een nieuw Huis van Afgevaardigden en een derde deel van de Senaat.

Lees ook het volledige plan van Obama

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief