Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Hooligans volgen met enkelband'

11 sep 09

Hooligans die zich hebben misdragen tijdens een evenement moeten een enkelband krijgen om ze in de gaten te kunnen houden. Sjef van Gennip, directeur van Reclassering Nederland, pleit daarvoor.


Locatieverbod
Voetbalfans die zich misdragen krijgen een feestverbod en een enkelband. Via een satellietverbinding kan worden gecontroleerd of ze zich aan het locatieverbod houden. Wie zich er niet aan houdt of de enkelband saboteert, gaat wat mij betreft onherroepelijk de cel in, zegt Van Gennip in de Volkskrant.

Drempel
Van Gennip doet de uitspraken na het feest op het strand van Hoek van Holland op 22 augustus, dat compleet uit de hand liep. Een persoon kwam daar toen om het leven. In een vraaggesprek met de krant zegt Van Gennip dat een enkelband geen 100 procent garantie is dat rellen worden voorkomen, "maar de drempel wordt veel hoger.

Stok achter de deur
Uit onderzoek blijkt dat mensen met zo'n enkelband zich enorm bekeken voelen. Het is een stok achter de deur, waardoor ze twee keer nadenken voordat ze opnieuw over de schreef gaan."

De bak in
De reclassering zal bewegingen van hooligans gaan volgen. "Als ze te dicht bij het verboden gebied, een feest of risicowedstrijd komen, krijgen ze het bericht: u nadert een verboden gebied, ga weg. Als ze dat niet doen, grijpen we in. Ze kunnen die enkelband doorknippen, maar dan gaan ze de bak in. Deze harde aanpak gaan we combineren met gedragstrainingen, tijdens welke ze bijvoorbeeld leren hun agressie te beheersen."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief