Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

"Veerman te optimistisch over de Noord-Zuidlijn"

12 sep 09

De financiële prognose van de commissie-Veerman over de Noord-Zuidlijn is te optimistisch, zegt afgetreden wethouder Noord-Zuidlijn Tjeerd Herrema in NOVA.


Tussenstand
De commissie onder leiding van oud-minister Veerman schat in dat de Noord-Zuidlijn met 95 procent zekerheid 3,1 miljard euro gaat kosten. Maar volgens Herrema is het slechts een tussenstand.

Eindbeeld
Herrema: "Ik zou qua percentage iets lager gaan zitten. 'Het boortunnelproces moet nog beginnen en ook de metro's moeten nog besteld worden. De hele techniek, dat contract is vooruit getrokken om niet dezelfde problemen als de HSL te hebben. Maar het moet wel nog allemaal aanbesteed worden! Dus pas als er een metro klaar staat en de kaartjes verkocht worden, dan hebben we echt een goed eindbeeld van het project." 

Vanavond geeft Herrema in NOVA zijn visie op wat er mis ging met het project Noord-Zuidlijn. Herrema trad begin dit jaar af als wethouder na de zoveelste financiële tegenvaller. Hij plaatst het debacle van de Noord-Zuidlijn in een breder kader.

Wensdenken
Herrema: '' De Noord-Zuidlijn is niet het enige project dat financieel uit de hand loopt. Processen die je ook ziet bij de HSL, Betuwelijn, JSF. Het zijn vergelijkbare processen waar je ziet dat het wensdenken zo groot is dat je soms denkt dat het zicht op de werkelijkheid daarbij verloren gaat.'' De Noord-Zuidlijn staat dus niet op zich, concludeert Herrema. De voormalig wethouder is bezig met het schrijven van een boek over megaprojecten en de kwaliteit van het openbaar bestuur. Volgens hem heeft het openbaar bestuur nog heel wat te leren.

Verhoren
Komende week beginnen de openbare verhoren van alle bestuurders en ambtenaren die betrokken zijn (geweest) bij de Noord-Zuidlijn. Een speciale raadscommissie onderzoekt waar het mis ging bij de aanleg van de lijn en wie verantwoordelijk is voor de gemaakte fouten. Herrema kijkt verwachtingsvol uit naar de uitkomsten van de verhoren en ziet het als taak van de commissie om dat uit te vogelen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief