Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA bekent lekken begrotingscijfers

14 sep 09

Tweede Kamerlid en financieel woordvoerder Paul Tang van de PvdA heeft bekend dat hij begrotingscijfers voor 2010 heeft gelekt aan RTL Nieuws. Tang heeft hiervoor zijn excuses aangeboden aan Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.


Hij zal ook zijn verontschuldigingen aanbieden aan premier Jan Peter Balkenende. Het fractiebestuur keurt het lekken af en straft Tang daarvoor. Tang mag een maand lang niet het woord voeren op zijn beleidsterrein. Dat is de maximale straf volgens het Reglement van Orde van de Tweede Kamer voor het schenden van vertrouwelijkheid.Tang mag een maand lang niet het woord voeren op zijn beleidsterrein.

Gerdi Verbeet
Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet betreurt het uitlekken van de Miljoenennota via RTL Nieuws. Dat zei zij vandaag in het tv-programma Goedemorgen Nederland.

MEV
RTL Nieuws beschikt behalve over de Miljoenennota 2010 ook over de zogeheten Macro Economische Verkenning (MEV), de voorspelling van de Nederlandse economie voor komend jaar. In de afgelopen dagen lekten belangrijke cijfers en kabinetsplannen uit de prinsjesdagstukken al uit via diverse media. Maar politiek verslaggever Frits Wester toonde beide stukken zaterdagavond in de uitzending. Ook op de website van RTL wordt eruit geciteerd en is het eerste hoofdstuk integraal geplaatst.

Embargo
Dit jaar hebben alleen de partijen in de Eerste en Tweede Kamer de kabinetsplannen voor volgend jaar onder embargo gekregen, zodat ze zich kunnen voorbereiden op de algemene politieke beschouwingen die na Prinsjesdag worden gehouden. Vrijdag ontvingen de fracties de Miljoenennota en afzonderlijke begrotingsstukken, zaterdag volgden - ook onder embargo - nog wat stukken. In het verleden kregen de media de stukken ook onder embargo, maar dat zat er dit keer niet in.

Voorbereidingstijd
Ook in voorgaande jaren lekten de plannen steeds vroegtijdig uit. De afgelopen weken was er daarom veel overleg over een nieuwe embargoregeling. Uiteindelijk probeerde premier Jan Peter Balkenende met de nu gekozen oplossing de Eerste en Tweede Kamer tevreden te stellen. De Senaat wilde namelijk niet dat koningin Beatrix op Prinsjesdag maatregelen moest aankondigen die eerder al waren bekendgemaakt. De Tweede Kamer drong aan op voldoende voorbereidingstijd om het debat over de kabinetsplannen na Prinsjesdag te kunnen voeren.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief