Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Prinsjesdag met sombere boodschap

15 sep 09

Het is de derde dinsdag van september en dus Prinsjesdag. Minister Wouter Bos (Financien) presenteert om 15.00 uur in de Tweede Kamer de kabinetsplannen voor volgend jaar.


Troonrede
Daarvoor heeft koningin Beatrix in de traditionele troonrede al op hoofdlijnen geschetst hoe het land ervoor staat en wat de burger te wachten staat.

Sombere boodschap
Zoals vaker zijn vrijwel alle plannen de afgelopen weken al uitgelekt. Bovendien ligt sinds zaterdag de hele miljoenennota via RTL Nieuws op straat. Duidelijk is daarom dat Prinsjesdag vooral een dag met een sombere boodschap wordt, omdat de recessie nog lange tijd tot forse ingrepen zal leiden. Om de begroting op orde te krijgen zijn voor de langere termijn miljardenbezuinigingen noodzakelijk.

Programma
12.30 tot 16.00 uur: live-uitzending op Nederland 1 en Politiek24

Rond 12.50 uur: Rijtoer met de Gouden Koets
Rond 13.15 uur: Koningin leest de Troonrede
Rond 13.45 uur: Gouden Koets rijdt terug
Rond 14.05 uur: Balkonscène

Reacties
Tussen 14.10 en 15.00 uur geven enkele politieke partijen, zoals D66, GroenLInks, SGP, Verdonk en de Partij voor de Dieren hun reactie op de Troonrede.  Rond 15.00 uur biedt minister Bos van Financiën het koffertje met de Miljoenennota aan in de Tweede Kamer, die rond 15.15 wordt geïnterviewd. Tussen 15.10 en 16.00 uur komen maatschappelijke organisatie, vice-premier Rouvoet en minister-president Balkenende aan het woord.

Slotdebat

Na 16.00 uur komt een half uur durend slotdebat met de fractievoorzitters Hamer van de PvdA, Van Geel van het CDA, Slob van de ChristenUnie, Rutte van de VVD, Kant van de SP en Wilders van de PVV.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief