Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oppositie zeer ontevreden over plannen

15 sep 09

De meeste oppositiepartijen zijn zeer teleurgesteld over de plannen van de regering voor volgend jaar. Volgens D66-leider Alexander Pechtold regeert het kabinet niet.


Werkgroepen
Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) schrijft in zijn Miljoenennota dat er de komende jaren tientallen miljarden moeten worden bezuinigd. Ambtelijke werkgroepen moeten uitzoeken waarop allemaal kan worden bespaard. En juist hierop richt de kritiek zich. Het kabinet moet niet om de hete brij heen draaien, maar nu daadkracht tonen, vinden de partijen.

Geen besluiten
"Het kabinet doet alles om maar niet te hoeven regeren", reageert D66-leider Alexander Pechtold. "De politiek moet de richting aangeven. Balkenende vraagt ambtenaren nu: 'Waar moet ik naartoe?' Dat is de omgekeerde wereld", stelt Pechtold. SP-leider Kant houdt haar hart vast voor de komende bezuinigingen. Ze heeft weinig vertrouwen. Volgens Kant presenteert het kabinet de rekening van alle bezuinigingen aan de doorsnee burgers. "Dit kabinet is een kabinet van vóór de crisis. Balkenende zoekt niet naar een alternatief voor dat wat gefaald heeft, maar holt de publieke zaak en ons sociale stelsel verder uit. De veroorzakers van de crisis gaan vrijuit, de rekening wordt bij de gewone man gelegd."

Lange baan
Femke Halsema (GroenLinks) vindt dat het kabinet 'geen verhaal' heeft en Nederland in de kou laat staan. "Balkenende heeft zichzelf failliet verklaard. Dat is onverantwoord. Het kabinet schuift alles op de lange baan en in de schoenen van commissies van ambtenaren." VVD-voorman Rutte vindt dat er geen besluiten worden genomen. Volgens hem heeft de koningin vooral een lijst van ambtelijke commissies voorgelezen.

Hobbies
PVV-voorman Wilders stelt voor te snijden in wat hij noemt linkse hobbies. Hij wil bijvoorbeeld bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking, immigratie en de Vogelaarwijken.

Moed en leiderschap
De SGP roept Balkenende nog een voorbeeld te nemen aan de daadkracht die hij in zijn eerste kabinetten met de VVD tentoonspreidde. Het kabinet mist 'moed en leiderschap', stelt fractievoorzitter Bas van der Vlies. "Dit is het moment om pijnlijke keuzes te maken, niet om die bijna een jaar te parkeren bij ambtenaren."

Eigen plannen
De meeste oppositiepartijen zullen tijdens de Algemene Beschouwingen, die woensdag en donderdag volgen, een zogeheten tegenbegroting presenteren waarin ze hun eigen plannen voor de komende jaren financieel onderbouwen. Zo wil VVD-leider Mark Rutte het aantal ministeries halveren en ook de helft van de bewindspersonen naar huis sturen. "Als van alle Nederlanders gevraagd wordt de broekriem aan te halen, moet dit ook zeker opgaan voor de overheid."

Juiste toon
De coalitiepartijen zijn wel tevreden over de kabinetsplannen en de troonrede van koningin Beatrix. "Het kabinet kiest de juiste toon voor het juiste moment", zegt fractievoorzitter Arie Slob van de kleinste regeringspartij ChristenUnie. En CDA-fractieleider Van Geel kan zich juist vinden in de aanpak van het kabinet. Hij vindt het goed een paar maanden na te denken over de samenhang van de maatregelen. Van Geel benadrukt dat het kabinet daarover nog deze regeerperiode besluiten zal nemen.

Ook zijn coalitiecollega's Hamer (PvdA) en Slob (ChristenUnie) prijzen het kabinet. Ze zijn vooral blij met de maatregelen tegen de werkloosheid.

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief