Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oppositie verwijt kabinet laksheid

16 sep 09

Prinsjesdag 2009

Na de presentatie van de kabinetsplannen  is het nu de beurt aan de Tweede Kamer om haar mening te geven.


Volksverlakkerij
Gisteren verweet de oppositie al het kabinet dat het gedurende de grootste economische crisis sinds de jaren dertig problemen onnodig voor zich uitschuift en hekelen de linkse partijen de keuzes die voor zwakkere groepen in de samenleving nadelig uitpakken. Vandaag beschuldigt Agnes kant van de SP minister Wouter Bos van Financiën van volksverlakkerij. Hij zegt wel de bonussen bij de banken te willen aanpakken, maar doet er te weinig aan, aldus Kant. 

Bankenheffing
De SP wil een bankenheffing, waarbij de banken meebetalen aan de maatschappelijke schade die ze hebben veroorzaakt. Bos zei woensdag voor Radio 1 dat een solidariteitsheffing bij de banken wat hem betreft bespreekbaar is.

Coalitiepartijen
ChristenUnie
Coalitiegenoot de ChristenUnie wil dat premier Jan Peter Balkenende eind dit jaar naar de klimaattop in Kopenhagen gaat. Fractievoorzitter Arie Slob van de kleinste regeringspartij zal vandaag vragen de premier af te vaardigden."Er staat veel op het spel in Kopenhagen en de voorbereidingen zien er niet best uit. Door zelf te gaan, onderstreept Balkenende het belang dat Nederland hecht aan het slagen van deze top. Het streven naar een sociale en duurzame economie is wat ons betreft kerndoel van het kabinet", aldus Slob.

CDA
Fractieleider van het CDA, Pieter van Geel, zal in het debat met de premier onder meer gaat pleiten voor een hardere aanpak van criminele jongeren en strengere eisen aan huwelijksmigratie. Ook vindt hij dat de overheid pensioenfondsen moet aanmoedigen te investeren in infrastructuur in Nederland om de economie te stimuleren.

PvdA
Fractievoorzitter Mariëtte Hamer van de PvdA gaat ervoor pleiten dat de overheid bij aanbesteding van klussen, zoals de aanleg van wegen, 5 procent van de banen reserveert voor werklozen. Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken zegde dit voorjaar de Kamer toe dat hij binnen het kabinet zou bekijken wat de mogelijkheden zijn om als overheid bij het aanbesteden te eisen dat ook werklozen en mensen met een arbeidshandicap worden ingezet. Daarmee reageerde de bewindsman op een motie die de steun van de drie regeringspartijen had.

Steun
De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie steunen het kabinet in de keuze zorgvuldig te zoeken naar miljardenbezuinigingen, waarbij geen onderwerp taboe is. Voor de korte termijn wordt er vooral geïnvesteerd om de economie verder aan te jagen.

De Algemene Beschouwingen zijn live te volgen via Politiek24.nl.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief