Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Barroso herkozen als voorzitter Europese Commissie

16 sep 09

Het Europese Parlement heeft op 16 september 2009 ingestemd met de herbenoeming van José Barosso als voorzitter van de Europese Commissie. Dat betekent dat de Portugese ex-premier voor een tweede termijn van vijf jaar het dagelijkse bestuur van de EU voorzit.


De 27 EU-leiders hebben Barroso als enige kandidaat voorgedragen. Hij is herkozen met een zeer nipte meerderheid. Van de 736 leden van het Europarlement hebben 718 een stem uitgebracht. 382 stemden vóór, 219 tegen en er waren maar liefst 117 onthoudingen. Er was dan ook veel twijfel onder de leden van het parlement.

Tegenstanders
Zo dreigden de socialisten, de groene partij en de linkse fractie op het laatste moment tegen te stemmen. Daarmee zou een meerderheid onmogelijk zijn. 

De parlementsleden van deze fracties vinden het beleid van Barroso te liberaal. Maar ook de liberale fractie, waaraan de Nederlandse vertegenwoordigers van D66 en de VVD deelnemen, was verdeeld.

Vertrouwen
Welke partijen precies vóór of tegen hebben gestemd is onbekend omdat de stemming anoniem is. Op de persconferentie na de herverkiezing noemde Barroso zijn benoeming een eer, 'maar ook een grote verantwoordelijkheid. Dit zijn heel erg uitdagende tijden. Mijn partij is Europa en ik zal de algemene Europese belangen vertegenwoordigen', aldus Barroso.

Agenda
De komende week zal Barroso eerst Ierland bezoeken, waar op 2 oktober voor de tweede keer een referendum wordt gehouden over het nieuwe EU-verdrag. Daarna zal hij naar New York gaan om bij de Verenigde Naties voorbereidingen te treffen voor de klimaattop in Kopenhagen eind dit jaar.

Terug naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief