Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oppositie is kabinet meer dan zat

18 sep 09

Ruim eenderde van de Tweede Kamer heeft geen vertrouwen meer in het kabinet. Bij de algemene beschouwingen diende de VVD een motie van wantrouwen in en die werd gesteund door SP en PVV. Deze partijen verwijten het kabinet een gebrek aan daadkracht.


Merkwaardig
Premier Jan Peter Balkenende heeft afstand genomen van de kritiek van de oppositie dat zijn kabinet problemen voor zich uitschuift. De premier vindt de motie van wantrouwen van de VVD gebaseerd op een "onzinnige redenering". Balkenende wees er op dat het kabinet er de afgelopen tijd alles aan heeft gedaan om banken en bedrijven overeind te houden. Bovendien, zei Balkenende, miskent Rutte de "consensus in het buitenland", die zegt dat nu investeren nodig is om de economie aan te jagen. Volgens Balkenende is Nederland een van de eerste landen die werkt aan het herstel van de overheidsfinanciën, na de recessie. "Buitengewoon merkwaardig, onbegrijpelijk van de VVD", zei Balkenende over de motie van Rutte.

Premier Balkenende heeft wel erkend dat zijn optreden tijdens de algemene beschouwingen beter had gekund. "Het was niet mijn beste wedstrijd. Ik was niet helemaal in vorm."

Visie
De premier werd gisteren frontaal aangevallen door de oppositie over zijn zwakke beantwoording tijdens de algemene beschouwingen. De VVD was zo geïrriteerd dat de partij van Mark Rute een motie van wantrouwen indiende. De belangrijkste kritiek is dat problemen vooruit worden geschoven en dat leiderschap en visie bij de premier ontbreken om Nederland door dit economisch zwaar weer te loodsen.

Ambtenaren
De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie steunen het kabinetsbeleid om volgend jaar vol in te zetten op investeringen om de economie verder aan te jagen, en vanaf 2011 een begin te maken met bezuinigen. Daarnaast gaan ambtenaren de komende maanden op zoek naar de noodzakelijke miljardenbezuinigingen om de begroting op langere termijn op orde te krijgen.

Verkiezingen
De PVV roept al langer om nieuwe verkiezingen, maar ook VVD en D66 zien inmiddels veel liever dat de burger snel naar de stembus kan. Ze vinden de anti-crisismaatregelen onvoldoende en stellen dat echte oplossingen uitblijven omdat de coalitiegenoten CDA, PvdA en ChristenUnie elkaar in een wurggreep houden.

Onzichtbaar
De afgelopen jaren betwistte de oppositie vaker de regierol van Balkenende. Gisteren stelde GroenLinks-leider Femke Halsema dat de premier "volstrekt onzichtbaar" is en "grossiert in nietsszeggendheid". Als hij niet snel met een visie komt, moet Balkenende wat Halsema betreft maar vertrekken en in Europa aan de slag gaan.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief