Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bonussen bankiers nog steeds niet gekort

19 sep 09

Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat de beloningen van de bestbetaalde bankiers bij 27 financiële instellingen in 2007 en 2008 niet of nauwelijks zijn gekort.


Opmerkelijk
DNB noemt het 'opmerkelijk' dat er bonussen zijn toegekend in bedrijven die in 2008 zware verliezen moesten incasseren. Topmannen die meer dan 1,5 miljoen euro per jaar verdienen, kregen vorig jaar een bonus van gemiddeld 311 procent van hun salaris. In 2007 was dat nog 355 procent. Werknemers met een salaris van 100.000 tot 200.000 euro ontvingen in 2008 gemiddeld 11 procent aan bonus. Het jaar ervoor was dat nog 30 procent.

Afhankelijk
Volgens De Nederlandsche Bank zijn de mensen met de hoogste salarissen afhankelijker van hun bonus dan van het vaste deel van hun salaris. "Deze afhankelijkheid draagt het risico in zich dat medewerkers zich voornamelijk gaan richten op het zeker stellen en het maximaliseren van hun variabele beloning."

Onvoldoende betrokken
Volgens de onderzoekers schort er ook veel aan de bestuurlijke regels van de financiële sector. Zo zijn de raad van commissarissen en de zogenoemde compliance-afdelingen onvoldoende betrokken bij het beloningsbeleid.

Regels
Eerder dit jaar stelden DNB en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) regels op om te voorkomen dat financiële instellingen onverantwoorde risico's nemen bij hun beloningsbeleid.

Financiële ondernemingen kregen de opdracht om volgens de nieuwe principes het beloningsbeleid kritisch tegen het licht te houden en waar nodig aan te passen. De toezichthouders onderzoeken hoe de ondernemingen de principes toepassen in hun organisatie.

Beheerste ontwikkeling
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) liet weten dat er sinds 2007 veel is verbeterd aan het beloningsbeleid. "Wij verwachten dat als dit onderzoek straks opnieuw wordt uitgevoerd over 2009-2010, je een heel ander beeld ziet", aldus NVB-woordvoerder Kees Verhagen. Volgens hem is er nu sprake van "een beheerste ontwikkeling" van de beloningen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief