Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

McChrystal: Afghanistan-missie zonder extra troepen in gevaar

21 sep 09

De ISAF-missie in Afghanistan zal waarschijnlijk mislukken als er niet binnen een jaar extra troepen naar het land worden gestuurd. 

Ook moet er een nieuwe strategie worden bedacht waarmee de oorlog gewonnen kan worden. Dit zegt de Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal, in een vertrouwelijk rapport waar The Washington Post de hand op wist te leggen.

“Als we er op korte termijn (de komende 12 maanden) niet in slagen om het initiatief te heroveren en het momentum van de opstandelingen te keren – terwijl de Afghaanse capaciteit om de veiligheid te bewaren groeit – riskeren we een situatie waarin het verslaan van de opstand niet meer mogelijk is”, aldus McChrystal in het rapport.

Corruptie
McChrystal heeft scherpe kritiek op de Afghaanse regering. Zwakke overheidsorganen, corruptie en machtsmisbruik geven de Afghaanse bevolking “weinig reden om hun overheid te steunen.”

Obama
Het rapport maakt onderdeel uit een van serie adviezen aan de regering van president Barack Obama. De president heeft deze week meerdere keren duidelijk gemaakt dat hij de beslissing om meer troepen te sturen niet zomaar zal nemen. Eerst wil hij zeker weten dat de juiste strategie voor handen is.

“Op dit moment is de eerste vraag: doen we hetgeen wat juist is? Volgen we de juiste strategie?” zei de president tegen CNN. “Als daarover duidelijkheid is, dan volgt de vraag: hoe vinden we hier de middelen voor?”

Publieke opinie VS
De publieke steun aan de oorlog in Afghanistan is in de Verenigde Staten op een dieptepunt beland. Volgens een peiling van CNN staat slechts 39 procent van de bevolking achter de oorlog terwijl procent tegen is.

Terug naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief