Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Protest tegen bezuiniging hoger onderwijs

22 sep 09

Studenten voerden dinsdag 22 september 2009 actie in Den Haag tegen de bezuiniginge op het hoger onderwijs. De geplande maatregelen treffen vooral de studenten zelf.


De regering heeft onder meer aangekondigd dat zij de studiefinanciering voor twee jaar zal bevriezen. Eerder werd al besloten dat het collegegeld met tweehonder euro wordt verhoogd.

Kwaliteit onder druk
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is fel gekant tegen de maatregelen en organiseerde dinsdag de manifestatie. De vakbond vindt dat in de afgelopen jaren tal van maatregelen zowel de kwaliteit als de toegankelijkheid van het hoger onderwijs onder druk hebben gezet. De LSVb noemt daarbij onder meer het teruglopen van de internationale concurrentiepositie van Nederland.

Sprekers
Sprekers op de manifestatie waren onder anderen Karel van Toorn, voorzitter van het college van bestuur van de universiteit van Amsterdam, en LSVb-voorzitter Gerard Oosterwijk. Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) nam een manifest in ontvangst. Verder spraken Mariëtte Hamer (PvdA), Halbe Zijlstra (VVD) en Jasper van Dijk (SP) de menigte toe.


Grotere kaart weergeven
Terug naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief