Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'OM moet voortaan zelf beslissen over verlof'

23 sep 09

Minister Hirsch Ballin (Justitie) wil dat voortaan de gevangenisdirecteur beslist over het verlenen van verlof aan gevangenen, in plaats van de rechter. Hij zei dit naar aanleiding van de zaak Saban B.

Vorige week vluchtte vrouwenhandelaar Saban B. (38) uit de handen van justitie, nadat het gerechtshof in Arnhem hem toestemming gaf voor twee dagen verlof. Tweede Kamerlid Fred Teeven (VVD) voelde woensdag 23 september 2009 minister Hirsch Ballin in een interpellatiedebat aan de tand over de gang van zaken.

Onbegrijpelijk
Saban B. diende een verzoek in voor zeven dagen verlof, omdat hij de geboorte van zijn kind wilde bijwonen. Het Openbaar Ministerie (OM) weigerde in juni 2009 toestemming te geven. Daarop tekende Saban B. bezwaar aan bij de rechter. En die heeft nu, in dergelijke gevallen, de definitieve beslissingsbevoegdheid.

Teeven vindt de ontsnapping 'onbegrijpelijk'. 'Zeker gezien het feit dat hij een ongewenste vreemdeling in ons land is, van wie bekend was dat hij eerder geprobeerd had te vluchten. Het is een schande dat de slachtoffers van deze man nu in angst moeten rondlopen', aldus Teeven.

Dieptriest
'Het kernpunt in deze dieptrieste zaak is dat het Openbaar Ministerie niet heeft gewild dat de verdachte zeven dagen verlof kreeg en dat het heeft onderkend dat er vluchtgevaar was,' zei Hirsch Ballin in het Kamerdebat. Verder betreurt hij dat het gerechtshof het advies van het OM niet heeft opgevolgd.

Ook het OM heeft fouten gemaakt. Zo zou het gerechtshof niet zijn ingelicht over het feit dat Saban B. tot ongewenst vreemdeling was verklaard.

Wantrouwen
Niet alle Kamerleden zijn tevreden met het optreden van de minister. Zo diende de Raymond van Roon (PVV) een motie van wantrouwen in. Hij meent dat de minister te weinig gedaan heeft om de 'blunder' te voorkomen en te weinig doet tegen mogelijke herhaling.

Andere moties
Teeven diende ook twee moties in die met algemene stemmen zijn aangenomen. Ten eerste zal de officier van justitie die een grote zaak behandeld heeft en het dossier kent, betrokken blijven tijdens een eventueel hoger beroep. Ten tweede zullen personen die tot ongewenst vreemdeling zijn verklaard, zoals Saban B., per definitie niet in aanmerking komen voor een schorsing van voorlopige hechtenis.

Foto
Van Saban B. zelf is de afgelopen dagen niets vernomen. Wel maakten zijn advocaten Gerard Spong en Jan Hein van Dijk dinsdag bekend dat B. de media wil aanklagen voor de veelvuldige publicatie van zijn huwelijksfoto.

Bekijk ook de uitzending


Terug naar boven

 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief