Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Transavia-piloot opgepakt voor 'dodenvluchten'

23 sep 09

De Spaanse politie heeft dinsdag 22 september op de luchthaven van Valencia een piloot van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia opgepakt. Hij wordt verdacht van het uitvoeren van 'dodenvluchten' tijdens de militaire dictatuur in Argentinië.


Dat meldde de Spaanse krant El Pais op woensdag. 
 
De Argentijnse junta, die tussen 1976 en 1983 aan de macht was, rekende af met tegenstanders door ze boven zee uit vliegtuigen te gooien. Naar schatting kwamen ruim vierduizend mensen op deze manier om het leven.

Laatste vlucht
De piloot stond op het punt zijn laatste vlucht te maken, voordat hij met pensioen zou gaan. Dat heeft een woordvoerster van Transavia woensdag gezegd. De luchtvaartmaatschappij zou niet op de hoogte zijn geweest van het verleden van de piloot.

Transavia onderzoekt nu onder welke omstandigheden de man, die de Nederlandse en Argentijnse nationaliteit heeft, is aangenomen. De exacte datum waarop hij in dienst trad is nog niet bekend gemaakt.

Vertraging

De piloot zou dinsdag om 14.30 uur naar Amsterdam vliegen, maar hij werd kort voor de vlucht opgepakt op verzoek van Argentinië. Passagiers liepen hierdoor enkele uren vertraging op.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief