Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bevolking geeft premier een onvoldoende

24 sep 09

Balkenende blijft in Nederland

Het vertrouwen van de bevolking in premier Jan-Peter Balkenende heeft na Prinsjesdag een dieptepunt bereikt. Vorig jaar gaven de Nederlanders het functioneren van de premier een 5,4. Nu is het rapportcijfer nog maar een 5,0.


Dat blijkt uit onderzoek van Synovate, het onderzoeksbureau dat iedere twee weken de meningen peilt voor de Politieke barometer. Op donderdag 24 september is een nieuw peilingsonderzoek gepubliceerd over de ontwikkelingen in de publieke opinie tussen Prinsjesdag 2008 en Prinsjesdag 2009. 

D66
De aanhoudende kritiek van Alexander Pechtold op de premier legt hem geen windeieren: de populariteit van D66 blijft stijgen. Vorig jaar rond Prinsjesdag haalde de partij al acht zetels in de peilingen, vijf meer dan de huidige drie zetels in de Kamer. Als er vandaag verkiezingen zouden zijn, zou de partij achttien zetels behalen.

Trots op Nederland
Een partij die vrijwel verdwenen is uit de peilingen is Trots op Nederland. De daling begon rond Prinsjesdag 2008. Toen maakte Trots op Nederland al een vrije val van 17 naar 9 zetels.

PVV
De PVV heeft daarvan het meest geprofiteerd. Stond de partij van Geert Wilders vorig jaar nog op 14 zetels, inmiddels zijn dat er 25.
 
Wilders is de afgelopen week vaak in de media besproken door zijn voorstel voor 'kopvoddentaks'. Eerder al concludeerde Synovate dat media-aandacht een cruciale factor is voor de PVV. Maar de 28 zetels uit de peiling van voor de zomer haalt de partij nu niet.

Economie
Prinsjesdag 2009 draaide om het thema economie. Dat is ook de bron van veel ontevredenheid. Vier op de tien kiezers voelen zich 'gepakt' door de maatregelen van het kabinet. Uit het onderzoek blijkt dat ook dat onder de mensen die zich het zwaarst benadeeld voelen, veel PVV-stemmers zijn.
 
Download hier het volledige onderzoek (PDF)

Klik hier voor de laatste Politieke barometer.

Terug naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief