Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Westen waarschuwt Iran om tweede verrijkingsfabriek

25 sep 09

De Amerikaanse president Barrack Obama heeft tijdens de G20-top de bouw van een tweede nucleaire verrijkingsfabriek in Iran zwaar veroordeeld. Hij wordt hierin gesteund door Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland.


Iran maakte deze week in een brief aan het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) bekend over een tweede installatie te beschikken.

Obama zei dat het Iran “regels breekt waaraan alle landen zich moeten houden”. Volgens de Amerikanen moet het IAEA zo snel mogelijk toegang krijgen tot het complex. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad gaf vrijdag 25 september 2009  tijdens een persconferentie in New York aan dat het IAEA welkom is. “Wij hebben geen enkel probleem met inspecties in de instalatie”, aldus de president.

Geheim
Amerikaanse functionarissen zeggen dat Amerika het Iraanse project al jaren volgt en dat het Iran verborgen heeft gehouden. Volgens Iran is het complex niet in het geheim gebouwd, dit is volgens het regime dan ook de reden dat ze het IAEA hebben ingelicht.

Nucleaire wapens
Amerika, Europa en Israël vermoeden dat Iran het uraniumverrijkingsprogramma wil gebruiken voor de ontwikkeling van nucleaire wapens. Iran zegt dat ze slechts civiele doeleinden voor ogen heeft, en dus alle recht heeft om uranium te verrijken.

Volgens president Obama is echter de grote en opzet van het complex niet consistent met deze vreedzame bedoelingen. De Iraniërs spreken over een pilot-programma.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief