Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende speecht voor de Verenigde Naties

26 sep 09

Balkenende bij de VN in 2007

Premier Balkenende hield vandaag zijn rede voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN). Hij haalde daarin uit naar Iran, naar aanleiding van de recente ontdekking van een tweede nucleaire herrijkingsfabriek in het land.


"Dit vraagt om een krachtige reactie van de internationale gemeenschap en om totale transparantie van Iran", zei de premier. Daarmee sluit Balkenende zich aan bij president Barack Obama, die Iran vrijdag 26 september waarschuwde in verband met dezelfde kwestie. Iran zou de bouw van de fabriek verborgen hebben gehouden.

Economie
De premier riep de Verenigde Naties verder op tot "betere samenwerking dan voorheen" om het herstel van de economie te bevorderen. "Alleen een gezamenlijke, internationale benadering, kan zorgen voor stabiliteit, solidariteit en duurzaamheid die de wereld zo hard nodig heeft", aldus Balkenende.

Hij wil dat de Verenigde Naties zich aansluit bij de strijd tegen de bonussen: "We kunnen toelaten dat de hebzucht van enkelen de banen van velen in gevaar brengt."

Klimaat
Een ander thema dat de premier aansneed was klimaatbeheersing. Het lukte de G20 de afgelopen dagen niet om hierover een akkoord te bereiken. In Kopenhagen zal Nederland zich onverminderd ambitieus opstellen en aansturen op halvering van de CO2-uitstoot in 2050, ten opzichte van 1990.

Balkenende wil dat daarbij ieder land zijn verantwoordelijkheid neemt, "maar wie hulp nodig heeft bij het vormgeven en implementeren van de maatregelen, moet dat ook krijgen."

Armoede
Verder pleitte de premier voor de aanpak van armoede en prees hij het initiatief van de VN om aandacht te schenken aan de effecten van de crisis voor ontwikkelingslanden. Want, zei hij, "in rijke landen is de crisis een ernstige kwestie. In arme landen gaat het om leven of dood."

Download hier de volledige tekst van de toespraak (Engels) 

Andere wereldleiders
Aan de Algemene Vergadering van de VN nemen alle 192 lidstaten deel. Sinds woensdag 23 september 2009 zijn dan ook tientallen wereldleiders Balkenende voorgegaan.

Enigszins omstreden waren de optredens van de Libische leider Moammar Gaddafi en de Iraanse president Mahmoud Ahmedinejad. Deze laatste stelde zich in zijn toespraak zo antisemitisch op, dat de Nederlandse delegatie samen met enkele anderen de zaal verliet.

Snel op de hoogte
Volg de Nederlandse delegatie in New York via de Tweets van minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA)

Terug naar boven
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief