Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CDU en FDP gaan het proberen

28 sep 09

Ondanks het teleurstellende verkiezingsresultaat van haar partij (33,8 procent) is bondskanselier Angela Merkel (CDU/CSU) opgetogen.

Haar gedroomde coalitie van CDU/CSU en de liberale FDP haalde zondag tijdens de Bondsdagverkiezingen 48 procent van de stemmen, genoeg om een regering te vormen.

De FDP behaalde 14,6 procent van de stemmen, een flinke winst in vergelijking met de 9,8 procent die gehaald werd tijdens de verkiezingen in 2005.

Dieptepunt SPD
De verwachte ‘zwart-gele coalitie’ van christendemocraten en liberalen betekent het einde van het huwelijk tussen de CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD. De sociaaldemocraten bereikten een nieuw dieptepunt met 23 procent van de stemmen en lijken veroordeeld tot de oppositiebanken.

De winnaars van de verkiezingen zijn de oppositiepartijen. Naast de fikse winst van de FDP, behaalden Die Linke en de Groenen hun beste resultaten ooit, respectievelijk 11,9 en 10,7 procent. 

Merkel: kabinet op 9 november

Bondskanselier Merkel wil snel haar nieuwe centrumrechtse kabinet gevormd hebben. Op 9 november moet er een nieuwe Duitse regering zijn. Zowel de FDP als het CDU/CSU hebben gepleit voor belastingverlagingen, daarnaast eist de FDP ingrijpende economische hervormingen.

Opkomst
Slechts rond de 72 procent van de Duitse kiezers ging daadwerkelijk naar de stembus, een nieuw dieptepunt. Bij de vorige verkiezingen kwam 77,7 procent opdagen, wat toen ook een dieptepunt was.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief