Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

"Zorgplicht is een scheldwoord bij DSB"

28 sep 09

In NOVA voor het eerst de getuigenissen van drie oud-verkoopmedewerkers van de DSB Bank. Zij vertellen hoe de bank tot voor kort systematisch en op grote schaal zo veel en zo hoog mogelijke koopsompolissen verkocht, zonder de klant te waarschuwen voor de risico’s.


Winst
Over de snel stijgende – want variabele – rente werd niet gesproken. Een groot aantal klanten kan inmiddels de maandlasten niet of nauwelijks meer betalen. “De winst van DSB bestond puur uit koopsommen. Van elke koopsom stopte Dirk Scheringa minstens 80 procent in eigen zak. Dus van elke 40.000 euro koopsom, ging meteen 32.000 euro rechtstreeks terug naar de bank. Dat was pure winst. De klanten betaalden minimaal 5 keer teveel,” aldus een van de oud-medewerkers.

Koppelverkoop

De oud medewerkers betichten de DSB bank ook van grootschalige koppelverkoop. De DSB Bank eiste dat de klant bij het afsluiten van een krediet een koopsompolis afsloot.”Zonder koopsom geen krediet”, aldus een van de medewerkers.

“De afdeling Verkoop was een geldmachine voor Scheringa en zijn mannen. Er werd alleen maar geld verdiend met die overbodige verzekeringen. En Hans van Goor heeft het allemaal bedacht. (…) Natuurlijk wist Gerrit Zalm dat ook. En Klaas Wilting. Ze wisten het allemaal.” Directeur Hans van Goor van de DSB Bank ontkent tot nu toe dat er sprake is van een grootschalig probleem. Uit de reportage blijkt dat dit ten onrechte is: “pak 1000 dossiers, daarvan hebben er 999 een koopsom” aldus één van de ex-DSB’ ers.

Commentaar

De oud-medewerkers doen hun verhaal anoniem omdat zij anders een boete van een paar maandsalarissen riskeren. De directie van DSB zegt niet te willen reageren op anonieme bronnen. Ook de voormalige CFO’s Gerrit Zalm en Frank de Grave onthouden zich van commentaar. Omdat er nog een onderzoek naar de bank loopt, wil ook de Autoriteit Financiële Markten niet reageren.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief