Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

FNV wil flexibele AOW

29 sep 09

De vakbonden willen een flexibele AOW vanaf 2015. Mensen kunnen dan kiezen: langer doorwerken met een hogere uitkering of eerder stoppen met minder AOW. Dat zeiden de vakcentrales FNV, CNV en MHP dinsdag 29 september 2009 in een persconferentie over de voortgang van het moeizame AOW-overleg.


Daarmee lijken de voorkeuren van de vakbonden en de werkeversorganisaties mijlenver uiteen te liggen. De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat de vergrijzing een hogere pensioenleeftijd "onontkoombaar" maakt en willen in 2025 in één keer de AOW-leeftijd verhogen naar 67 jaar.

Intussen dringt de tijd. Het kabinet heeft de Sociaal-economische Raad (SER) tot 1 oktober de tijd gegeven om een advies uit te brengen aan het kabinet.

Flexibel
Vanmiddag lichtte Anges Jongerius het scenario van de flexibele AOW toe. Mensen behouden dan het recht om vanaf 65-jarige leeftijd de uitkering aan te vragen, maar het wordt aantrekkelijk gemaakt om langer te wachten.

Minister Piet Hein Donner en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) hebben in reactie op een flexibele AOW-leeftijd al eens gewezen op hun wetsvoorstel Flex-AOW dat al bij de Tweede Kamer ligt. Daarmee kunnen mensen kiezen om maximaal vijf jaar later de AOW te laten ingaan.

Straks in één keer
In het scenario dat de werkgeversorganisaties het liefst zouden uitvoeren, wordt de pensioenleefstijd over vijftien of twintig jaar ineens verhoogd. Regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben deze mogelijkheid serieus onderzocht. Op deze manier treft de maatregel niet de oudere mensen die nu bijna met pensioen gaan.

Voor de definitieve doorvoering van de verandering kunnen werkgevers en vakbonden afspraken maken over zware beroepen. Werkgevers kunnen het werk bijvoorbeeld minder belastend maken, of zorgen dat werknemers tijdig hun zware baan omwisselen voor fysiek lichter werk.

Geleidelijke verhoging
Een andere optie is om de verhoging van de AOW-leeftijd geleidelijk in te voeren, bijvoorbeeld met één maand per jaar. Deze optie heeft de voorkeur van het kabinet.

Bekijk ook de NOVA-uitzending over dit onderwerp

Terug naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief