Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ombudsman onderzoekt klacht OM inzake Paarlberg

29 sep 09

Dirk Paarlberg en zijn advocaat Meijers. Foto ANP

Alex Brenninkmeijer, de Nationale ombudsman, gaat de klachten van vastgoedhandelaar Dirk-Jan Paarlberg over het Openbaar Ministerie (OM) onderzoeken. Paarlberg is het niet eens met uitspraken van het OM over zijn rechtszaak.


Paarlberg wordt verdacht van belastingfraude en oplichting. Zijn advocaat heeft een klacht ingediend over een persbericht, waarin het OM op 15 juli 2009 stelde dat  opstappen van de verdediging van Paarlberg een zwaktebod is waardoor "onnodig vertraging in het onderzoek is geforceerd." 

Klacht
De klacht gaat ook over het feit dat Paarlberg en zijn advocaat niet meteen een afschrift van het persbericht hebben gekregen en over uitlatingen van een medewerker van het parket over de strafzaak in een radio-interview met RTV Noord-Holland. 

Brenninkmeijer heeft minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin inmiddels gevraagd om op de klacht te reageren. De ombudsman verwacht de resultaten van zijn onderzoek over een aantal maanden bekend te maken.

Brede discussie
De afgelopen maanden woedt een bredere discussie tussen advocaten en het Openbaar Ministerie over de manier waarop men in strafzaken via de media naar buiten treedt. De resultaten van het onderzoek van de ombudsman zou aan deze discussie kunnen bijdragen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief