Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geen staking openbaar vervoer

6 okt 09

Er komt geen staking in het openbaar vervoer. De rechtbank heeft de actie dinsdagmiddag verboden, nadat vervoersbedrijven in drie steden een kort geding hadden aangespannen tegen de vakbonden Abvakabo en FNV.


AOW
Die wilden het ov tijdens de ochtendspits in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag platleggen uit protest tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. Volgens de rechtbank mogen werknemers alleen staken, als er sprake is van een geschil met de werkgevers. Omdat er nu geen collectieve onderhandelingen over de AOW tussen de twee partijen lopen, mag de staking niet doorgaan.

Kabinet

De rechter stelde dat de bonden wel een dergelijke actie hadden mogen houden voor 1 oktober. Toen overlegden werkgevers en de vakbeweging namelijk nog over de toekomst van de AOW in de Sociaal-Economische Raad (SER). Dat overleg liep echter op niets uit, waardoor het kabinet nu een besluit moet nemen.

Acties
Bestuurders van Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten reageerden teleurgesteld op de uitspraak. "De werkgevers wilden gewoon niet onderhandelen over de AOW-leeftijd. Ze hebben het overleg de nek omgedraaid en krijgen daarvoor nu de beloning", zei Frans Szablewski van FNV Bondgenoten. De bonden organiseren woensdag in verscheidene steden wel andere protestacties.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief