Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer tegen nieuwe missie Uruzgan

6 okt 09

Een Kamermeerderheid is tegen een nieuwe missie in Uruzgan na 2010. Een motie van de coalitiepartijen PvdA en de ChristenUnie daarover kreeg de steun van de SP, VVD, GroenLinks, PVV, Partij voor de Dieren en Verdonk.


Uitspraak
De motie werd vorige week ingediend tijdens een spoeddebat over een mogelijke toekomstige militaire rol van Nederland in Afghanistan. Aanleiding hiervoor was een uitspraak van minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) over deze mogelijkheid nadat de huidige missie is afgelopen. Verhagen kreeg hierover felle kritiek van de tegenstanders en wekte tijdens het debat veel irritatie op toen hij geen gas terugnam. De missie eindigt in augustus 2010 waarna in december de afbouw ervan zal zijn afgerond. Letterlijk vraagt de motie aan de regering om vast te houden aan dit op 30 november 2007 genomen besluit en om ‘nadrukkelijk rekening te houden’ met de wens van de Tweede Kamer daar geen nieuwe missie te beginnen.

D66
Het CDA, de SGP en D66 steunden de motie niet. Het CDA en de SGP sluiten niets uit. D66 wil niet dat het kabinet vooruitloopt op een besluit maar wil evenmin dat de Kamer dat doet.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief