Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Politiefout: zeventien verdachten vrij

7 okt 09

Zeventien verdachten in de omvangrijke 'TomPoes'-drugszaak gaan vrijuit. De rechtbank in Zutphen heeft het Openbaar Ministerie (OM) namelijk niet ontvankelijk verklaard, omdat het bewijsmateriaal is verdraaid.


In het politiedossier zouden afgetapte telefoongesprekken zijn aangepast om de verdenkingen tegen de verdachte te vergroten. Zou werd een gesprek waarin de verdachte een autohandelaar vroeg of hij nog een 's400' had, opgetekend als een gesprek over 'xtc'.

TomPoes
Onder de codenaam TomPoes begon justitie in september 2006 een onderzoek naar leden van een Apeldoornse familie die vanuit hun woonplaats mogelijk opereerden als drugsbende.

Maar de rechtbank luisterde deze week de betreffende telefoongesprekken nogmaals af en constateerde dat uitwerkingen van telefoontaps, verdraaid zijn. De zeventien verdachten zijn vrijgelaten.

Op 17 augustus 2009 zei advocaat Cees Korvinus in NOVA dat hij een dergelijke uitkomst verwachtte. "De zaak toont aan hoe kwetsbaar het systeem is. Het OM en de rechter-commissaris moeten volledig kunnen vertrouwen op wat de poltie aanlevert," zei Korvinus.

Onbetrouwbaar
En juist dat vertrouwen bleek in de zaak TomPoes onterecht. De voorzitter van de rechtbank concludeerde dat deze fouten ervoor zorgen dat "de verdediging en de rechtbank de rechtmatigheid van het onderzoek en de gebruikte opsporingsmethodes niet kunnen toetsen.''

Hoger beroep?
Het OM overweegt tegen het vonnis in hoger beroep te gaan. Persofficier van justitie Caren Berendsen: ''Een aantal wezenlijke punten betwisten we.''

(Bron: NOVA/ANP)

Terug naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief