Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM vervolgt ex-neuroloog

7 okt 09

Ernst Jansen Steur, voormalig neuroloog van het Medisch Spectrum Twente (MST), wordt vervolgd voor mishandeling en valsheid in geschrifte. Het Openbaar Ministerie wil daarnaast een gerechtelijk vooronderzoek starten tegen het MST.

Dat heeft het OM in Almelo woensdagavond 7 oktober 2009 bekendgemaakt op een persconferentie.

Schokkend
Jansen Steur zou als neuroloog in het MST tientallen onjuiste diagnoses hebben gesteld, zou verkeerde geneesmiddelen voor hebben geschreven en voor zichzelf medicijnen uit het ziekenhuis hebben gestolen. De commissie-Lemstra onderzocht de situatie en noemde de uitkomsten "schokkend".

Sinds begin 2009 loopt er een gerechtelijk vooronderzoek naar de voormalig neuroloog. Hij vertelde tientallen patiënten ten onrechte dat ze een ongeneeslijke ziekte hadden. 

Aanklacht
Het is nog niet zeker of Jansen Steur 'zware' mishandeling ten laste wordt gelegd. De valsheid in geschrifte betreft het vervalsen van aanvraagformulieren voor medicijnen voor patiënten en van recepten voor medicijnen die de neuroloog zelf gebruikte. Hij was verslaafd aan pijnstillers.

Het onderzoek wordt vermoedelijk in de zomer van 2010 afgerond.

MST
Uit het onderzoek tegen het MST moet volgens het OM blijken of het ziekenhuis medeverantwoordelijk is voor de strafbare feiten die de neuroloog zou hebben gepleegd. Of dit onderzoek er komt, hangt af van de rechter-commissaris.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief