Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'DSB Bank spekkoper met regeling'

9 okt 09

De Stichting Woekerpolis Claim (WPC) vindt dat klanten van DSB Bank ernstig tekort worden gedaan in de regeling die de bank donderdag trof met de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken.


Ook Stichting Hypotheekleed, een andere belangenbehartiger van gedupeerde DSB-klanten, is zeer kritisch.

Spekkoper
"DSB Bank is spekkoper met deze regeling", zegt voorzitter Jeroen Wendelgest van WPC vrijdag in een verklaring. Volgens WPC geeft de regeling DSB de kans om zich te vrijwaren van klachten over beleggingsverzekeringen die samen met hypotheken en consumptieve kredieten zijn verkocht. Hierdoor wordt klanten het recht ontnomen om in een later stadium alsnog te proberen hun recht te halen op dit punt. De stichting, bekend van de schikkingen die het trof voor klanten met een beleggingsverzekering van onder meer Aegon, Fortis en ING, raadt klanten van DSB dan ook af om in te gaan op het akkoord "tenzij het echt niet anders kan."

Strijd
Volgens Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed stelt het DSB-akkoord niets voor en schieten gedupeerden er niks mee op. Lakeman zet zijn strijd tegen DSB voort en probeert via een massaclaim schadevergoeding te krijgen voor gedupeerden.

Aanbevelingen
Het akkoord van de DSB Bank met de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken gaat de bank over een periode van tien jaar volgens topman Dirk Scheringa netto ongeveer zestien miljoen euro kosten. De twee partijen kwamen donderdag overeen dat ze de aanbevelingen overnemen die Ombudsman Financiële Dienstverlening, Jan Wolter Wabeke, heeft gedaan. De regeling geldt voor alle klanten die onder druk van DSB onnodige en dure producten hebben gekocht en de lasten niet meer kunnen dragen.

Per geval
Wabeke kwam donderdag met twaalf aanbevelingen. Hij stelt onder meer voor dat per geval wordt gekeken naar de maximale leencapaciteit en dat de waarde van woningen van de cliënten opnieuw wordt vastgesteld. Gedupeerden moeten bovendien in staat worden gesteld om kapitaalverzekeringen en koopsompolissen te beëindigen.

DSB laat  weten te werken aan een nieuw hypotheekproduct dat wordt getest door klanten. "We willen nu vooral laten zien dat we transparant zijn en goede producten hebben", aldus woordvoerder Klaas Wilting.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief