Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Obama vereerd door Nobelprijs voor de vrede

9 okt 09

De Amerikaanse president Obama is verrast en vereerd dat hij de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen. Hij erkent dat hij de prijs krijgt nog voordat hij echt grote daden heeft kunnen verrichten, maar zegt dat het een erkenning is voor zijn doelen, niet zijn daden.

Idealen
"Ik zie dit niet als een beloning voor mijn eigen prestaties, maar voor de voortrekkersrol die de VS heeft bij het verwezenlijken van idealen die mensen wereldwijd delen."

Wereldvrede
Obama zei niet het gevoel te hebben thuis te horen "in het rijtje van eerdere winnaars, die de wereld zo ontzettend veranderd hebben". De 44ste Amerikaanse president heeft de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen vanwege zijn oproepen het kernwapenarsenaal in de wereld te verminderen en zijn inspanningen voor de wereldvrede.

Prijs
Aan de Nobelprijs voor de Vrede is een geldbedrag van circa 1 miljoen euro verbonden. Op de lijst met kanshebbers stonden 205 kandidaten.

Inspanningen
Barack Obama werd in januari dit jaar de eerste Afro-Amerikaanse president van de Verenigde Staten. De jury prijst zijn buitengewone inspanningen om de internationale diplomatie en samenwerking tussen volkeren te versterken. Het comité, met de Noor Thorbjörn Jagland aan het hoofd, hechtte vooral belang aan Obama's visie en werk voor een wereld zonder nucleaire wapens. Jagland verklaarde dat Obama een "nieuw klimaat heeft geschapen in de internationale politiek". En: "Slechts zeer zelden heeft een persoon in dezelfde mate als Obama de aandacht van de wereld getrokken en zijn volk hoop op een betere toekomst gegeven."

In 2008 won Obama de Democratische nominatie voor het presidentschap van zijn rivale Hillary Clinton, die hij na zijn verkiezing tot minister van Buitenlandse Zaken zou maken. Beiden zetten zich onder meer in voor vrede in het Midden-Oosten. Ook leidde Obama als eerste Amerikaanse president een zitting van de VN-Veiligheidsraad, waar hij pleitte voor nucleaire ontwapening. Op de lijst met kanshebbers voor dit jaar stonden 205 kandidaten.

Testament
Vorig jaar beloonden de drie vrouwen en twee mannen van het comité in Oslo de Finse ex-president Martti Ahtisaari (72) voor diens succesvolle bemiddelingspogingen bij conflicten, crises en oorlogen. Andere (oud)-presidenten van de Verenigde Staten die de prijs ontvingen zijn Jimmy Carter (2002), Woodrow Wilson (1919) en Theodore Roosevelt (1906).

Volgens het testament van de Zweed Alfred Nobel is de vredesprijs bedoeld voor een persoon of instelling die zich op buitengewone wijze inzet voor het bevorderen van vrede en ontwapening. De prijs wordt op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, in de Noorse hoofdstad Oslo, uitgereikt.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief