Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Respijt voor DSB

15 okt 09

De rechtbank in Amsterdam zou deze ochtend komen met een uitspraak over een eventueel faillissement van DSB Bank. De Amsterdamse rechtbank was gisteravond en vanmorgen in zitting bijeen. Maar de rechtbank heeft de uitspraak tot morgen 12.00 uur uitgesteld.


DSB krijgt tot dan de tijd om aan te geven of een overname van de bank nog mogelijk is. Ook de bewindvoerders en De Nederlandsche Bank moeten zich er over buigen, zo heeft de rechter besloten.

Overname
De rechtbank zal een faillissement uitspreken als DSB Bank geen overnamekandidaten vindt. Mocht de bank toch met een partij op de proppen komen, dan vindt er vrijdag opnieuw een zitting achter gesloten deuren plaats over het verzoek van de bewindvoerders om de noodregeling voor de bank om te zetten in een faillissement.

Kans
De rechtbank vindt dat DSB Bank nog de kans moet krijgen om met Nederlandse banken te praten over een mogelijke overname. De bank heeft zelf nog niet met de banken gesproken. Minister Wouter Bos (Financiën) zei eerder deze week dat hij er niet in was geslaagd om vijf banken ertoe te bewegen om de geplaagde bank over te nemen. De risico's zouden voor de banken te groot zijn, stelde hij. DSB Bank stelt dat de risico's voor grote schadeclaims beperkt zijn. De bank heeft zelf een inschatting van 85 miljoen euro gemaakt.

60-40
Topman Dirk Scheringa van DSB schatte gisteravond nog de kans dat de bank failliet wordt verklaard op 50 procent, maar inmiddels gaat hij voor 60 procent. Scheringa: "Er is nu veel meer hoop dan zondag, we kunnen nu in alle rust onderhandelen. Wij zien een oplossing, nu moeten we ervoor zorgen dat anderen die ook gaan zien. Ik heb goede hoop dat we eruit gaan komen."

Frank de Grave
Dirk Scheringa heeft bestuurder Frank de Grave in mei ontslagen. De Grave is dus niet, zoals de bank eerder meldde, vertrokken omdat er 'onvoldoende match' bestond tussen de bestuursleden. Zo concludeert de NOS op grond van een eigen reconstructie.

De Grave zou geschrokken zijn van de manier waarop de boekhouding in elkaar zat en daar vragen over hebben gesteld. Toen De Grave op volledige inzage bleef aandringen, was voor Scheringa de maat vol. De Grave heeft daarna De Nederlandsche Bank ingelicht over de gang van zaken bij DSB.

Debat
De Tweede Kamer debatteerde vanochtend met minister Wouter Bos van Financiën over de ondergang van DSB Bank. De Kamerfracties willen duidelijk krijgen hoe het zover heeft kunnen komen en eisen de onderste steen boven. Bos zegde de Kamer toe volgende week een brief te sturen over de onderzoeken die hij eerder had aangekondigd. Daarin zal hij de Kamer ook informeren hoe de onafhankelijkheid van die onderzoeken is gewaarborgd. Groenlinks, SP, PVV en Verdonk willen een parlementaire enquête naar de gang van zaken.

Veel Kamerleden vinden de oproep van Pieter Lakeman, om geld bij de bank weg te halen, ongepast. Toch wil ook de Kamer opheldering over de bankvergunning die vier jaar geleden werd afgegeven aan DSB Bank.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief