Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verzet tegen AOW-akkoord

16 okt 09

Coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben een akkoord bereikt over het verhogen van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar. De pensioenleeftijd gaat eerst in 2020 naar 66 jaar en vervolgens in 2025 naar 67 jaar.

 
PvdA
Maar de PvdA-gewesten verzetten zich tegen het voorgenomen AOW-besluit van het kabinet. Zij vinden dat de verhoging van de AOW inzet zou moeten zijn van vervroegde verkiezingen. Dat blijkt uit een rondgang van BNR Nieuwsradio langs alle PvdA-gewesten. 

Jongerius

De vakcentrale FNV noemt de AOW-plannen waarover de coalitiepartijen gisteravond een akkoord bereikten een kille bezuiniging, die oneerlijk uitpakt voor iedereen onder de 55 jaar. Volgens voorzitter Agnes Jongerius is er onder tijdsdruk "iets in elkaar geflanst". Ze vindt dat het plan om de centen draait en niet om de mensen. Een regeling voor werknemers met zware beroepen is volgens de vakcentrale totaal mislukt. Het CNV is positiever. Deze vakcentrale benadrukt dat het van groot belang is dat er een akkoord is. Het CNV komt later met een inhoudelijke reactie.

Oppositie
De oppositiepartijen in de Tweede Kamer wijzen het plan voor verhoging van de AOW-leeftijd af. De SP vindt het onrechtvaardig en asociaal. Ook de PVV reageerde fel. De partij kondigde aan zich met hand en tand te zullen verzetten tegen verhoging van de AOW-leeftijd. GroenLinks zegt dat er geen heldere keuzes zijn gemaakt en dat het plan daardoor slecht uitvoerbaar is.

Lichter werk
De partijen waren al dagen in overleg met minister Donner van Sociale Zaken. De plannen waren de afgelopen dagen al grotendeels naar buiten gebracht. Zo krijgen mensen die op 1 januari 2010 55 jaar of ouder zijn nog op hun 65ste AOW. De groep daaronder moet langer doorwerken. Mensen met een zwaar beroep moeten na 30 jaar lichter werk krijgen de werkgever.

Pensioen
Mensen die al heel jong begonnen zijn met werken, mogen wel met 65 stoppen. Ze moeten dan wel 42 jaar gewerkt hebben. Behalve de AOW-leeftijd gaat ook de pensioenleeftijd omhoog waardoor mensen ook hun gespaarde pensioen pas krijgen als ze 67 zijn.

Eerder stoppen
Eerder stoppen met werken betekent wel een lagere AOW-uitkering. Voor hogere inkomens scheelt dat 8 procent per jaar dat ze eerder stoppen, terwijl lagere inkomens 6,5 procent per jaar minder uitkering krijgen.

Kabinet
Het kabinet buigt zich vandaag over het akkoord van de drie partijen en zal dan een voorstel doen over het verhogen van de AOW-leeftijd. Minister Donner zei in een eerste reactie dat hij er "alle vertrouwen" in heeft dat het kabinetsvoorstel erg lijkt op wat er nu op tafel ligt.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief