Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

DSB failliet

19 okt 09

DSB failliet

Het gevecht van Dirk Scheringa om zijn DSB Bank te redden is over. Overnamegesprekken met een Amerikaanse investeerder zijn op niets uitgedraaid, en ook het ultieme reddingsplan 'plan B' is gesneuveld. De rechtbank heeft DSB Bank dan ook failliet verklaard.


Voorbij
Kort nadat Jelle Hendrickx van het Steunfonds Probleemhypotheken de woorden "Het is voorbij" had uitgesproken, zei ook Scheringa zelf geen mogelijkheden meer te zien voor een doorstart.

Plan 'B'
Toen was gebleken dat een Amerikaans investeringsfonds, het Texaanse Lone Star, de bank niet wilde kopen, riep de DSB-directie nog de hulp in van minister van Financiën Wouter Bos. Met een kapitaalinjectie van 100 miljoen euro zou de bank 'Plan B' in werking kunnen zetten. Dat plan van financieel deskundige Adriaan Dorrepaal bestond eruit dat de tegoeden van spaarders deels zouden worden omgezet in aandelen om de bank te redden. Het ministerie van Financiën liet echter weten 'geen partij' te zijn in de kwestie. "Het is een zaak van de bewindsvoerders en de rechter", zei een woordvoerster.

Heel erg
Scheringa zei in een eerste reactie tegen NOVA, uitgezonden op het NOS Journaal, het "heel erg" te vinden dat de reddingsplannen voor zijn bank zijn mislukt. Erg voor de werknemers en spaarders van DSB, maar ook voor alle 'gedupeerden' (mensen die door DSB met een te hoge hypotheek opgezadeld waren en de daaraan gekoppelde koopsompolissen). Zij kunnen nu niet meer geholpen worden door DSB, aldus Scheringa.

Actie
Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed, die eerder spaarders opriep hun geld weg te halen bij DSB, kondigde actie aan tegen De Nederlandsche Bank (DNB). Hij eist een schadevergoeding voor gedupeerden van DSB Bank, omdat DNB tekortgeschoten zou zijn als toezichthouder. De voorzitter van de stichting vertegenwoordigt naar eigen zeggen een kleine drieduizend gedupeerden.

Salaris
Uitkeringsinstantie UWV zal voor de wettelijke periode van zes weken de loonverplichting van DSB bank overnemen nu de bank officieel failliet is verklaard. In deze periode wordt het personeel van de bank geïnformeerd over hun situatie en wordt per personeelslid een persoonlijk actieplan ontwikkeld.

Depositogarantiestelsel
Het depositogarantiestelsel voor rekeninghouders van DSB is vanochtend in werking gesteld voor rekeninghouders van DSB. Het depositogarantiestelsel vergoedt onder bepaalde voorwaarden tegoeden op betaal- en spaarrekeningen tot een maximum van 100.000 euro per persoon. Tegoeden worden eerst verrekend met eventuele schulden zoals leningen of een hypotheek, laat DNB weten.

Parlementaire enquête
Scheringa maakte vanmorgen in een persconferentie bekend dat hij voorstander is van een parlementaire enquête naar de gang van zaken rond zijn bank. Scheringa zei dat er dingen niet goed zijn gegaan bij zijn bank. "Maar daar hebben we excuses voor aangeboden en onze producten veranderd." Hij zei dat de bank in overleg is gegaan met de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken en de financiële ombudsman. "We hebben toen tientallen klanten geholpen, daarna zijn we in een horrorscenario beland dat zijn weerga niet kent."

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief