Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Van kaasmakerszoon tot geplaagd bankier'

19 okt 09

Dirk Scheringa

Dirk Scheringa, geboren in het Groningse Grijpskerk in 1950 als zoon van een kaasmaker, nam in 1975 ontslag bij de politie. Samen met zijn vrouw Baukje richt hij een financieel advieskantoor op. Ruim dertig jaar later is de kaasmakerszoon eigenaar van DSB Bank, voetbalclub AZ en van een naar hem vernoemd museum.


Borrel
Scheringa is in zijn woonplaats Spanbroek 35 jaar geleden als politieman getuige van een zwaar auto-ongeluk van een gezin met twee kinderen. De vader en moeder komen om. "Die avond heb ik een flinke borrel genomen. Daarna zei ik tegen mijn vrouw: Nu ga ik voor mezelf beginnen. Ik ga gewoon belastingformulieren invullen voor weinig, en een eigen bedrijfje beginnen", aldus Scheringa in een interview in De Volkskrant in 2007.

Vermogen
Het bedrijf groeit snel uit tot DSB Groep en later DSB Bank. Scheringa, fervent schaatser en voetballer, stopt zijn vermogen onder meer in sport en kunst. Hij is sinds 1993 eigenaar van de Alkmaarse voetbalclub AZ en DSB Bank is sponsor van twee schaatsploegen. Hij is daarnaast oprichter van het Scheringa Museum voor Realisme. Scheringa, vader van twee zonen, had in 2008 volgens zakenblad Quote een geschat vermogen van 285 miljoen euro.

Reclamespotjes
De laatste jaren neemt de kritiek toe op Scheringa's reclamespotjes waarbij consumenten worden opgeroepen geld te lenen. Toenmalig minister Gerrit Zalm van Financiën noemde de spotjes in 2005 'misleidend'. Een paar jaar later haalt Scheringa Zalm binnen als financieel topman van de bank. "Het binnenhalen van Zalm was enorm goed. Ik heb wel honderd mailtjes gehad, zo van: meesterzet!", aldus Scheringa in het interview in De Volkskrant.

Kritiek
Maar de kritiek houdt aan, DSB zou op een veel te agressieve manier (hypotheek)leningen en koopsompolisssen met torenhoge provisies aan de man brengen. In een interview met Trouw in april zegt Scheringa daarover dat er "een bepaalde beeldvorming is ontstaan die niet juist is". Scheringa: "Ik ben geen keiharde zakenman. Ik ben eerlijk en sociaal meedenkend, maar wel duidelijk. Als we leningen verkopen, willen we wel zeker weten dat mensen die kunnen terugbetalen."

Excuses
Een paar maanden later biedt Scheringa voor de landelijke camera zijn "oprechte excuses" aan, nog altijd een zeldzame geste onder bankiers. Ex-medewerkers van de bank hebben anoniem een boekje opengedaan over de verkooppraktijken binnen DSB tegenover NOVA. "Duidelijk niet in de haak en onacceptabel", zegt minister Wouter Bos van Financiën in de Tweede Kamer.

Einde verhaal
Dan gaat het snel. Op 1 oktober roept Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed namens gedupeerde DSB-klanten in het tv-programma Goedemorgen Nederland DSB-klanten op hun geld bij de bank weg te halen. De site van de bank raakt op til en dagenlang kunnen klanten maar moeizaam bij hun rekeningen. DSB Bank uit Noord-Holland is dagelijks landelijk nieuws. Nog geen twee weken na het optreden van Lakeman plaatst De Nederlandsche Bank Scheringa's bank onder curatele, het voortbestaan is in gevaar omdat klanten massaal hun geld van hun rekening halen. En op 19 oktober, 's morgens om 09:00 uur, wordt DSB door de Amsterdamse rechtbank failliet verklaard.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief