Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bos: situatie bij DSB Bank was onhoudbaar

19 okt 09

"DSB is niet failliet gegaan omdat niemand de bank wilde redden. De bank is failliet gegaan omdat die in grote problemen zat. En de bank is door eigen handelen in problemen gekomen."


Dat zei minister Wouter Bos van Financiën vandaag tijdens een persconferentie naar aanleiding van het faillissement van DSB Bank. DSB Bank had te weinig geld in kas, kon geen vers kapitaal aantrekken, kampte met claims van ontevreden klanten en had te weinig onderpand. "Dat, en dat alleen, is de reden van het faillissement.", aldus Bos.

Schuld
Dat Scheringa de schuld nu bij Bos en de De Nederlandsche Bank legt, vindt hij niet correct. "Maar ik weet niet of ik dat wel zou zijn, als ik 35 jaar een bedrijf heb opgebouwd dat in scherven zou liggen."

Risico
Bos zei dat zijn ambtenaren zondag tot het laatste moment serieus hebben gekeken naar mogelijkheden om de bank te helpen. "Als er een mogelijkheid was geweest om de bank op een realistische manier te redden, dan zouden we dat doen." Maar volgens de minister was er geen levensvatbare onderneming en waren er te grote risico's. Hij zei het niet aan de belastingbetaler uit te kunnen leggen om geld te stoppen in een heel diep zwart gat.

Oneerlijk
Bovendien zou hij de overheidshulp ook niet eerlijk vinden tegenover de vele bedrijven en de mensen die zijn ontslagen, omdat die bedrijven door de economische crisis over de kop zijn gegaan. "Die kan ik ook niet steunen. Het zou gek zijn om dat dan nu wel te doen", aldus Bos.

Banenverlies
Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zal zich inspannen om het banenverlies door het faillissement van DSB Bank te beperken.
Wouter Bos heeft minister Donner gevraagd zich maximaal in te spannen voor de werkgelegenheid in Alkmaar en Wognum.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief