Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Na bank ook DSB Beheer failliet'

20 okt 09

Dirk Scheringa gaat deze week ook het faillissement aanvragen voor DSB Beheer, het moederbedrijf van DSB Bank. DSB Beheer is eigenaar van ondere andere voetbalclub AZ Alkmaar en het Scheringa Museum voor Realisme.


Collectie
Scheringa hoopt dat er zich een groep kunstliefhebbers opwerpt die het museum in Opmeer overneemt en afmaakt. Volgens hem is alleen de collectie al 40 miljoen euro waard, het museum als het af is 36 miljoen euro. Hij kondigde verder aan dat hij plannen heeft voor een nieuw bedrijf. Ook wil hij de komende tijd lezingen geven, om te voorzien in zijn levensonderhoud.

Politiek
Dat hij in de politiek zou gaan, zoals hij gisteren tijdens zijn persconferentie zei, was 'een grapje'. Een film over zijn leven is geen grapje. "Ik ben al benaderd om drie boeken te schrijven, daar ga ik over nadenken", aldus de voormalig bankdirecteur.

Museum
Gisteren werd de DSB Bank door de rechter failliet verklaard. Ook is er al beslag gelegd op het DSB-stadion van AZ, door bouwbedrijf Midreth. Dat bedrijf bouwt in Opmeer het nieuwe museum van Scheringa. Vrijdag werd de bouw stilgelegd, omdat DSB niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen. Voor AZ heeft het beslag op het stadion geen gevolgen. AZ huurt het complex, ongeacht wie de eigenaar is.

AZ speelt vandaag in Alkmaar voor de Champions League tegen Arsenal. Een zege is 800 duizend euro waard.

Boedel
De eerste kopers hebben zich gemeld voor onderdelen van de failliete boedel van DSB Bank, schrijft het Financieele Dagblad dinsdag. Daaronder bevindt zich een grote buitenlandse partij die de hypotheken wil overnemen, meldt de krant op basis van bronnen. Volgens curator Rutger Schimmelpenninck krijgen de gewone schuldeisers van de bank hun geld wellicht grotendeels terug. DSB Bank heeft voor euro 3 mrd hypotheken in de boeken staan.

In de faillissementsbalans van DSB wordt uitgegaan van een gat van euro 150 mln, op een balanstotaal van euro 5,4 mrd, stelt het FD. Daarbij is er over mogelijke claims van klanten veel onzekerheid bij de curatoren.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief