Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Afghanen 7 november weer naar stembus

20 okt 09

In Afghanistan wordt op 7 november de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gehouden. Dat heeft een woordvoerder van de kiescommissie IEC dinsdag gezegd.


Fraude
Het besluit van de IEC komt een dag na de melding van de Electorale Klachtencommissie (ECC) dat bewijzen van fraude zijn gevonden bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, die op 20 augustus plaatshad. Alle stemmen die zijn uitgebracht bij 210 stemlokalen, werden ongeldig verklaard. De huidige president Hamid Karzai is daardoor onder de 50 procent gekomen. Daardoor is een tweede ronde van Karzai tegen zijn naaste rivaal, ex-minister Abdullah Abdullah, nodig.

Woedend 
De vraag was of Karzai de bevindingen van de klachtencommissie zou accepteren. Hij zou woedend zijn over het besluit van de ECC. In het weekeinde zeiden medewerkers van de president al dat een ongunstige uitkomst zal worden beschouwd als ‘manipulatie’ en zal worden aangevochten. Karzai heeft zich de afgelopen weken herhaaldelijk beklaagd over ‘buitenlandse inmenging’. Zondag werd in de zuidelijke provincie Kandahar gedemonstreerd door aanhangers van Karzai. Drie van de vijf leden van de klachtencommissie zijn buitenlander.

Druk
Er werd forse buitenlandse druk op Karzai uitgeoefend. Dit weekeinde waren de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner en de Amerikaanse senator John Kerry in Kabul.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief