Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ruud Vreeman treedt binnenkort af

24 okt 09

Ruud Vreeman treedt op korte termijn terug als burgemeester van Tilburg. Vreeman heeft dat vanochtend in een verklaring laten weten. Hij deelt met de gemeenteraad de mening dat er een onwerkbare situatie is ontstaan. Het precieze moment van zijn vertrek is nog niet bekend.


Goede manier
"Na de gebeurtenissen van de afgelopen weken en de raadsvergadering heb ik goed nagedacht. Ik deel de conclusie van de gemeenteraad dat er sprake is van een verstoorde verhouding. Om die reden heb ik bij de commissaris van de Koningin mijn bereidheid uitgesproken om op zo kort mogelijke termijn terug te treden als burgemeester van Tilburg. In overleg met de fractievoorzitters van de Tilburgse gemeenteraad verken ik de komende tijd de mogelijkheden om dit op een goede manier te doen."

Rust
De komende tijd blijft Vreeman aan het werk. Het precieze moment waarop burgemeester Vreeman uit zijn functie treedt moet nog duidelijk worden. De burgemeester verraste met zijn verklaring de Tilburgse fractievoorzitters die juist in overleg waren met de commissaris van de Koningin. Hoewel de fractievoorzitters vooraf verklaarden dat er zo snel mogelijk een geschikte opvolger voor Vreeman moet worden gevonden, wilden ze na afloop vrijwel niks meer kwijt. "We hebben een goed gesprek gehad, er zijn verstandige dingen gezegd. In het belang van de stad, de inwoners en de burgemeester willen we nu rust", aldus woordvoerster Marjo Frenk (GroenLinks).

Waarneming
Commissaris van de Koningin Wim van Donk reageerde zaterdag in een schriftelijke verklaring op de mededeling van Vreeman. "Er zal zo snel mogelijk een oplossing gezocht moeten worden om het voornemen van de burgemeester uit te voeren. Op het moment dat de burgemeester zijn taken neerlegt, zal ik voorzien in een adequate waarneming van het ambt."

Onwerkbaar

Volgens 24 van de 39 raadsleden was er een onwerkbare situatie ontstaan, doordat Vreeman de gemeenteraad vorig jaar niet heeft geïnformeerd over een tegenvaller bij de verbouwing van het MIDI-theater.

Stabiel bestuur
Woensdagavond zei Vreeman dat hij de raad niet wilde informeren omdat hij bang was voor een bestuurscrisis. Volgens hem had Tilburg een stabiel bestuur nodig, omdat er een onderzoek naar corruptie liep tegen het raadslid Smolders en er al eerder een college had moeten aftreden. De burgemeester verdedigde die beslissing woensdagavond in een emotioneel betoog. Het raadslid Smolders beschuldigde de burgemeester er op zijn beurt van gunsten van de project-ontwikkelaar te hebben aangenomen.

Schrikbeeld
Vreeman legde uit dat hij helemaal alleen voor het dilemma kwam te staan om de raad te informeren en anderzijds zijn plicht om de integriteit en bestuurbaarheid van de stad te bewaken. "Ik realiseerde me dat corruptie het beste gedijt in instabiele politieke verhoudingen. Een onbestuurbare stad met een integriteitsprobleem was een schrikbeeld voor me."

Terug naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief