Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland accepteert langzaam AOW-akkoord

22 okt 09

Voorzichtig accepteren steeds meer Nederlanders de verhoging van de AOW-leeftijd tot 67 jaar. Vooral een groeiend aantal CDA- en PvdA-stemmers steunt het akkoord over de AOW-leeftijd dat het kabinet vorige week bereikte.


Dat concludeert het onderzoeksbureau Synovate in het onderzoek bij de laatste Politieke barometer. Daaruit blijkt ook dat het aantal zetels van de twee grootste coalitiepartijen licht is gegroeid in de peilingen.

Actievoerders
Aan de andere kant blijken veel Nederlanders het nog steeds uitgesproken oneens te zijn met het besluit. Ruim tien procent zou zelfs voor een demonstratie de straat op gaan. Zes op de tien Nederlanders zou waarschijnlijk een petitie tekenen tegen de verhoging.

Vooral de stemmers en achterban van de PVV en de SP zijn strijdlustig. Onder de PVV-stemmers is de actiebereidheid de afgelopen weken zelfs toe- en plaats van afgenomen.

Geen meerderheid
Over het algemeen staat de coalitie er dan ook niet goed voor. Als er vandaag verkiezingen zouden zijn, zouden de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie gezamenlijk dertien zetels te weinig behalen voor een Kamermeerderheid. Wel zou het CDA met 34 zetels de grootste partij blijven.

Weinig verschuiving
Verder zijn er weinig electorale verschuivingen volgens de Politieke Barometer: alleen de VVD, de PVV en de Partij voor de Dieren verliezen elk een zetel.

Naar de Politieke barometer >>

Download hier het volledige onderzoek van Synovate van 22 oktober 2009

Terug naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief