Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

ING splitst bank- en verzekeringsactiviteiten

26 okt 09

ING-bank

Bank/verzekeraar ING gaat zijn bank- en verzekeringsactiviteiten splitsen. Alle verzekeringsactiviteiten en het vermogensbeheer zullen de komende drie jaar worden afgestoten.


Herstructureringsplan
De afsplitsing maakt deel uit van een herstructureringsplan dat ING heeft ingediend bij de Europese Commissie en moet plaatsvinden via verkopen, beursgangen of een combinatie daarvan, aldus ING. Ook moet ING zijn Amerikaanse tak ING Direct USA afstoten. De verkoop moet tegen 2013 rond zijn en zal ING bijne een derde kleiner maken.

Staatssteun
ING gaat 7,5 miljard euro aan nieuwe aandelen uitgeven om de helft van de staatssteun af te lossen. Ook neemt de bank een last van 1,3 miljard euro om de overheid extra te compenseren voor de garanties die werden gegeven voor risicovolle hypotheken in bezit van ING. Die last, die uitkomt op 1 miljard na belasting, wordt in het vierde kwartaal genomen.

Afbetaling
In december van dit jaar betaalt ING 5 miljard euro aan de staat. De resterende schuld, eveneens 5 miljard euro, zal later worden afbetaald, zo liet topman Jan Hommen vanochtend in een toelichting weten. Maar daarover zijn nog geen afspraken met de overheid gemaakt.

Voorwaarden
ING heeft met de overheid een overeenkomst bereikt over vroegtijdige terugbetaling van 5 miljard euro. ING betaalt maximaal 950 miljoen euro aan premie en rente. Eerder ging het om een bedrag van 2,5 miljard euro. Topman Jan Hommen van ING heeft herhaaldelijk gezegd dat hij met de Staat wilde onderhandelen over betere voorwaarden voor het aflossen van de staatssteun. Bank en verzekeraar SNS Reaal en verzekeraar Aegon zouden staatssteun hebben gekregen onder gunstigere voorwaarden. Volgens een woordvoerder van ING zijn de voorwaarden nu "ongeveer vergelijkbaar".


Consumentenbank
De reorganisatie van ING leidt ertoe dat er een nieuwe consumentenbank ontstaat. ING voegt verschillende activiteiten samen (bankactiviteiten van dochter Interadvies (inclusief Westland Utrecht en de hypotheekactiviteiten van Nationale-Nederlanden) en de kredietportefeuille (leningen aan consumenten) van ING Retail) samen, die verder zullen gaan als een nieuwe bank. Deze bank zal in Nederland een marktaandeel hebben van ongeveer 6 procent.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief