Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Scheringa uit noodkreet over kunstverzameling

27 okt 09

Dirk Scheringa en zijn vrouw Baukje roepen in een brief op om de kunstcollectie uit het Scheringa Museum voor Realisme te redden van de ondergang.

De samenhang tussen de werken zou 'te uniek' zijn om de kunst verloren te laten gaan. Dirk Scheringa doet een uiterste poging om zijn kunst te redden

Geveild
Dirk en Baukje hopen dat de collectie in zijn geheel behouden kan blijven en dat de stukken niet los van elkaar geveild gaan worden. Ook directeur van kunstzaken van het museum, Belia van der Giessen, is afzender van de brief. "De kracht van de collectie ligt besloten in de unieke samenhang van het geheel," staat in de brief. "De Zeppelin van Willink krijgt meer betekenis als hij naast het werk van zijn grote inspirator Giorgio de Chirico te zien is."

Schuld
Vorige week liet ABN AMRO 1.300 magisch-realistische kunstweken uit het museum weghalen. De werken dienen als onderpand voor de hypotheekschuld van 32 miljoen euro van het intussen failliete DSB Beheer aan de bank.

Redding
Minister Ronald Plasterk (PvdA, Cultuur) liet eerder al weten ook te hopen dat de kunstobjectenbehouden kunnen blijven. Hij roept bedrijven op om investeringen te doen in de werken. De minister overweegt desnoods zelf een rol te spelen in de redding van de collectie.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief